Японски ястия от риба спечелиха националния кулинарен конкурс
Предястие и основно ястие, приготвени от риба по японска рецепта, и локум "Балсами" за десерт – с това меню отборът от софийския ресторант "Саса" спечели Първия Национален кулинарен конкурс, предаде списание "ХоРеМаг".
Начело на тима победител беше главен готвач Петър Михалчев, който победи и в индивидуалното състезание. Негови партньори бяха Марио Лозанов и Цветослава Цветкова. 1000 лева е наградата на Международен панаир Пловдив за майсторите кулинари, които получиха титлата "Отбор на годината 2008".
В решителната фаза, наречена "Черна кутия", участниците получиха запечатан кашон с продукти и имаха на разположение едва 15 минути, за да съставят меню от тях. Майсторите кулинари трябваше да измислят предястие, основно ястие и десерт на базата на агнешки котлети, ципура, скариди, яйца, гъби, кисело мляко, сметана, различни плодове и зеленчуци. Те разполагаха и с обща маса с подправки и други съставки за ястията. От наличните продукти бяха направени предястия като карпачо от тигрова скарида и тартар от ципура; морска селекция със свежа салата; трилогия ципура с меш от цвекло, агнешко с трюфел, рататуй със скарида. При основните ястия преобладаваше агнешкото – по провансалски, с мус от патладжани и гъби сос; пълнено с рукола, със зеленчуци, хайвер от патладжан; котлети с ориз, трюфел и хрупкави зеленчуци; каре с крюсте от зелени подправки. Сред десертите бяха пушена ципура с ананас, сос от зелен пипер и мус от ягоди; супа от бял шоколад с кисело мляко, печени банани и ягоди; парфе от ягоди и сладолед; екзотичен милфьой.
Повече за конкурса - на horemag.bg