Пене, фузили и тирамису

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Пене, фузили и тирамису

<em>Специално за Дните на италианската кухня в супермаркети &quot;Пикадили&quot; до 31 май ще готви най-известният италиански ресторантьор и кулинар у нас Лео Бианки</em>
Специално за Дните на италианската кухня в супермаркети "Пикадили" до 31 май ще готви най-известният италиански ресторантьор и кулинар у нас Лео Бианки
В четвъртък клиентите на денонощния супермаркет "Пикадили - център" във Варна, които имаха късмета да изберат за покупките си часовете около обед, имаха късмет. Специално за тях в програмата на Дните на италианската кухня беше сготвил най-известният италиански ресторантьор и кулинар у нас Лео Бианки. Да, оня, същия Лео! Безспорно, кухнята от Апенините е една от най-вдъхновяващите в света и със сигурност в Топ 3 на най-добрите национални кухни. Тя ще бъде представена в обектите на веригата супермаркети до 14 юни. Още на 31 май обаче манджите на Лео ще могат да опитат и клиентите на "Пикадили Изгрев" в Бургас.
По време на представянето, клиентите на Пикадили ще могат да купят италиански продукти на промоционални цени и да участват в томбола за почивка за двама в Сицилия, 3 едноседмични почивки в курорта Свети Влас, 12 комплекта италианско кафе и ликьор, 12 вечери за двама в италиански ресторант La Pastaria в и т.н., и т.н. Ще бъде представена и нова книжка от поредицата "Световна кухня", посветена на италианската кулинария.
За това, че италианската кухня е изкуство, свидетелства и нетрадиционната изложба "Паста и музика" на Орлин Атанасов, която ще съпътства Дните на италианската кухня в "Пикадили". Картините са "нарисувани" от макарони, спагети, тортелини, талиатели, фиде, или т.нар. паста, и са вдъхновени от съвременната музика и класическите опери.
За онези, които обичат да приготвят вечерята или обяда си сами и, разбира се, имат време за това, представяме една от любимите рецепти на Лео Бианки:
Penne alla Matriciana (за две порции)

Продукти: 240 г пене, 100 г бекон, доматен сос, стар лук, черен пипер, пекорино (италианско сирене на прах)

Начин на приготвяне:

В 2 л вряща и подсолена вода слагаме 240 г пене. Разбъркваме от време на време. В тиган сипваме малко зехтин и след минута прибавяме 100 г бекон (нарязан на кубчета) и щипка черен пипер (така черният пипер се смесва с бекона по-добре и става по-вкусно!). Изчакваме, докато беконът стане златист, за да прибавим лука, нарязан на ситно. Когато и лукът добие златен цвят, се добавя доматеният сос (консерва), малко вода и сол. Задушаваме под капак на среден огън, като разбъркваме от време на време. Изцеждаме готовите пене от водата (спагетите са готови за 10-12 минути, но е най-добре да ги опитваме!). Изсипваме ги в соса и хубаво разбъркваме с дървена лъжица.

Сервираме готовите пене Amatriciana в две чинии. По желание може да се добави и малко от италианското сирене пекорино.