Икономическата криза удря и френската кухня
Световната икономическа криза, която засегна кредитори и длъжници в САЩ, банки във Великобритания и имотния пазар в Испания, взема още едва свидна и малко очаквана жертва - френската кухня, пише в. "Таймс". Все повече французи предпочитат да се откажат от традиционния дълъг обяд, съпътстван от бутилка вино или друго подобно питие, и да го заменят със сандвич на крак или салата от заведение за бързо хранене с чаша безалкохолно, за да спестят някое и друго едро, сочат разпространени през последните седмици данни.
Ресторанти, бистра и кафенета съобщават, че през последните месеци приходите им са спаднали драстично и все повече хора предпочитат да ги заобикалят и да залагат на по-малко полезните и хранителни, но далеч по-евтини сандвичи. Управители на заведения казват, че оредяващите посетители освен това все по-рядко си поръчват пълния набор храна - ордьовър, основно и десерт, а все по-често залагат само на едно ядене, съчетано с чаша вино, при това отпивано почти през цедка. В името на намаляването на разходите си клиентите се отказват с лека ръка от останалите блюда, както и традиционното кафе, допълващо липсващия вече десерт.
"Хората имат все по-малко пари, поради което, когато са на почивка, те трябва да избират за какво да ги харчат и често решават да намалят бюджета за храна", обяснява Франсис Атражик, вицепрезидент на френския Съюз на собственици на кафенета, ресторанти и хотели. "Обядът все повече започва да изчезва от полезрението на редовия французин, хората все по-рядко прибягват до аперитив, а дори и вечерното меню сериозно олеква", допълва той.
Проучване, проведено от съюза, е установило спад с около 30% на посещенията в ресторанти и кафенета в туристическите региони през юли спрямо същия месец на миналата година. Според същото проучване става ясно, че броят на френските туристи не е намалял, но те просто харчат по-малко за храна.
На френската Ривиера например ресторантите вече не са сред приоритетите на почиващите, които предпочитат сандвич по обяд и забава вместо храна, твърди още проучването. Ресторантьорите в югозапада направо бият тревога, че по обед заведенията им за обезкуражаващо празни. Заключенията обаче не важат за британските, германските и руските туристи, които продължават да похапват здраво. Французите обаче все повече загърбват удоволствията на маса, заключава "Таймс".