Кулинарна разходка с Вилхем Шниедерс

Кулинарна разходка с Вилхем Шниедерс

Десертът панакота произхожда от италианската област Пиемонте. Буквално името означава варен крем
Дневник
Десертът панакота произхожда от италианската област Пиемонте. Буквално името означава варен крем
Какво може да включва едно изтънчено, лятно меню с повеи от средиземноморската кухня? Ще разберете, ако на 22 август посетите ресторант "Сезони" в Морската градина във Варна. И това лято гост на заведението е шеф готвачът от Германия Вилхем Шниедерс, който за третото си поред посещение отново представя различно меню, този път включващо някои от най-популярните специалитети на средиземноморската кухня.
Любителите на гурме културата ще опитат типично италианското ястие салтимбока от пилешки гърди и ризото с гъби, както и нeустоимия италиански десерт, приготвен с панакота; и още - тартар от сьомга върху канапе от "Рьощи", пъстърва, обвита с мантия от моркови  и козе сирене с мармалад от домати.
Вилхем Шниедерс е в кулинарния бранш от 1978 г. Председател е на Професионалното сдружение на готвачите в област Северна Вестфалия. Има собствен ресторант в град Боркен и е редовен участник в комисиите да подготовка на кадри в областта на кулинарията и издаване на професионални сертификати в Северна Вестфалия. Участва в журито на повечето професионални конкурси в Германия за избиране на готвач на годината.
С удоволствие посещава варненския ресторант "Сезони" и е съдействал много за членството на България в Евро-Ток (Европейска асоциация на професионалните готвачи). "Шниедерс е от готвачите, които не се увличат от супермодернизма в кулинарията. Днес много професионалисти в този бранш забравят основното предназначение на храната - тя да е вкусна и да съхранява аромата на основните продукти. Естетическият вид на ястията не бива да бъде за сметка на тяхното качество", уточнява собственикът на ресторант "Сезони" Желязко Каракашев. Гостуването на Вилхем Шниедерс е кратка прелюдия към голямото събитие, на което заведението ще бъде домакин през октомври и ноември - Дни на средиземноморската кухня.   

От менюто на Вилхем Шниедерс
Панакота с ликьор
Продукти
1 л течна сметана; 14 г желатин; 100 мл прясно мляко; ванилия; 3 с. л. ликьор; 150 г захар; за гарнитура - плодов сироп и плодове.
Приготвяне
В чаша студена вода се слага желатинът, за да омекне. Останалите продукти се размесват в тенджера. Сместа се вари на слаб огън, като непрекъснато се разбърква. Малко преди да заври, се прибавя и желатинът. Сместа се оставя да ври при изключен котлон. Сервира се два часа след като изстине. По желание се гарнира със сироп и плодове.