Свива се производството на плодове и зеленчуци

През последните 18 години силно намалява производството на плодове и зеленчуци, обяви Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
От преработвателите това се усеща по продукцията, която влиза във фабриките. Ламбрев каза, че тази ситуация се дължи на тотално сгрешена политика в селскостопанския сектор. "Това, че има грешки от страна на самите производители, също е факт. В крайна сметка държавната политика в сектора е тази, която трябва да насочи производителите към правилни решения", посочи той.
По думите му проблемите в производството на плодове и зеленчуци не се различават много от тези, които имат другите селскостопански сектори. "Земеделското производство се подпомага много и от самите държави, и от Европейския съюз. В България на практика тази помощ граничи с нула. Единствената помощ при производството на плодове и зеленчуци, това са плащанията за единица площ. Те обаче не могат по никакъв начин да стимулират това производство", заяви Ламбрев. Той даде пример - ако себестойността на един декар производство на зърнени храни е от 60 до 80 лв., субсидията, която се пада тази година е 21 лв., плюс субсидията за нафта, тоест около 25 лв. При плодовете и зеленчуците себестойността на продукцията за декар е между 800 и 1200 лв., дори 1400 лв.
"Двадесет и пет лева е субсидия, която по никакъв начин не би стимулирала един производител да се насочи към производството на плодове и зеленчуци. През миналата година например в България има внос на над 40 000 тона зеленчуци, а има износ по-малко от 2000 тона. Тоест ние сме един нетен вносител", каза председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
По думите му няма плод или зеленчук, който да се произвежда в големи обеми в България. От една страна количеството не достига, от друга – като качество производството не е добро. От трета – разходите са високи и липсата на субсидии прави производителите неконкурентоспособни спрямо вноса от съседни страни.