Всеки четвърти българин е с бъбречно заболяване

Всеки четвърти българин е с бъбречно заболяване

Всеки четвърти българин е с бъбречно заболяване
Всеки четвърти българин над 18 години страда от някакво бъбречно заболяване, като най-застрашени са хората с диабет, хипертония и тези с наследствена обремененост. Това съобщи доц. Стефан Кривошиев, началник на отделението по хемодиализа в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" по повод Световния бъбречен ден - 12 март. В света честотата на бъбречните заболявания е от 10 до 17%. В България по-високото ниво се дължи на нездравословния начин на живот и прекомерната употреба на сол, обясни лекарят.
Високото кръвно налягане и хроничните бъбречни заболявания са тясно свързани. Артериалната хипертония може самостоятелно да доведе до бъбречно увреждане. През последното десетилетие около една четвърт от болните на диализно лечение в развитите страни са с увреждане, причинено от високото кръвно. От друга страна, артериалната хипертония ускорява развитието на бъбречните болести. Факт е, че над 80% от хората с хронично бъбречно заболяване независимо от причината му имат и високо кръвно, каза Кривошиев.  
За по-добра профилактика на болестите Българската бъбречна асоциация призовава при всеки преглед лекарите задължително да мерят кръвното налягане на пациентите. Нефролозите настояват също Националната здравноосигурителна каса да включи в задължителния профилактичен преглед, който се извършва от семейните лекари, и изследване на кръвта и урината за бъбречни болести. Целта е тези страдания да се откриват навреме, защото тогава са лечими. Когато са в напреднал стадий, те прогресират въпреки терапията. Дори касата да не ги плаща, хората от рисковите групи трябва задължително веднъж годишно да си правят изследвания, още повече че те струват около 5 лв., подчерта Кривошиев.
Той обясни, че според проучване на асоциацията всеки трети българин над 18 години е с хипертония. Има и други изследвания на ендокринолозите и кардиолозите, които показват, че над 40% от хората са с високо кръвно, допълни доц. Кривошиев. В същото време българите са на второ място по консумация на сол в страните от Европейския съюз. Необходими са информационни кампании, които да помогнат на хората да се откажат от този вреден навик, но те трябва да бъдат насочени и към производителите, защото в саламите, сиренето, консервираните риби и другите продукти се слага много сол, каза лекарят.