“Туканъ” стана на десет години

“Туканъ” стана на десет години

Заведенията “Туканъ” навършват десет години. Първата пицария на фирма “Хип ком”, която се занимава със сувенирна реклама, се появи в кв. “Емил Марков”. По думите на един от собствениците, Христо Минковски, заведенията не са основен бизнес на фирмата. Затова подходът към пицариите е подчертано мераклийски - като към любимо хоби. “Издържахме на изкушението да използваме по-евтини продукти за приготвянето на храната и да удряме в грамажа”, казва Минковски.

Трите заведения “Туканъ” са обзаведени в различен стил. Концепцията е всяко място освен добра храна и любезно обслужване да заинтересува клиентите с антикварни сбирки от предмети на бита. Така в първото заведение акцентът е върху етнографски реликви от селския живот от края на XIX и началото на XX век. Чекръците и паламарките са съчетани със сувенири от социалистическо време. Най-интересни са дидактичните табели, призоваващи към ред, дисциплина и хигиена. “Пашата е забранена”, “Идвай отпочинал на работа”, “За човека няма резервни части” са само част от бисерите на тоталитарната нагледна агитация.

След това се появява вторият ресторант на площад "Св. Наум" 2. Той е най-големият - на два етажа и с най-разнообразна кухня. Тук акцентът е върху 40-те години и могат да се видят документи и реклами от зората на българския капитализъм - стъкленици, плакати, картички, оригинален крепостен акт и свидетелство за майстор готвач, карти, реклами на "Нивеа", очистително, "Саламандър", "Мерцедес". Обзавеждането е ретро, както и музиката.

В най-новото заведение “Туканъ” на ул. "Раковска" пък ще видите предмети от Изтока.

Менюто на ресторантите е различно. Освен задължителните пици на цени от 1.59 до 4.99 според размера и съдържанието съдържа и някои други леки, бързи храни и ястия от традиционната българска кухня.

От богатия избор на салати не подминавайте “Гладът на викинга” (3.90) - риба тон, домати, кисели краставички, ябълки, лук и сос. От предястията не пропускайте “Гнездото на градинаря” (3.49) - тиквички, домати, прясно сирене. Тук можете да си припомните вкуса на миш-маша на баба (2.99), както и на постните сармички с лозов лист (3.59). “Ветрове” (2.50) пък е специалитет от спанак с гъби, задушени в растително масло с индийско орехче. Пак с гъби са фунгетите (390) - гъби, задушени в зехтин с билки. Тай Фун (2.60 лв.) са постни фузили, соева кайма, доматен сос, целина, лук и зехтин. Има и няколко предложения на спагети, като по-интересни са тези с праз (2.99). Както в много други заведения, и тук твърдят, че правят най-доброто тирамису.