Месопреработвателите искат да отпаднат митата за внос на суровина
Чорбаджийски обясни, че нормална практика в целия свят е, когато има недостиг на суровина и тя е скъпа, да се набавят количества чрез внос, за да работи преработвателната промишленост и да се задоволяват нуждите на страната. Митото за внос на свинско месо в страната е 40% и минимум 622 евро на тон. За пуешкото е 25% и минимум 100 евро на тон. Те трябва да действат като защитни механизми за българските фермери по търговското споразумение с Европейския съюз (ЕС). По него България е предоставила безмитна квота за внос на 9000 тона в периода от 1 юли 2004 г. до 30 юни 2005 г. Тя обаче се изчерпа само за 16 дни след нейното пускане, каза Светла Чамова.
За нуждите на месната индустрия са необходими около 80-90 хил. тона свинско месо годишно. През миналата година промишленият добив в страната е само 51.7 хил. тона, като произвежданото месо е предназначено основно за магазинната мрежа в охладено състояние и не се правят индустриални заготовки, показват данните на Асоциацията на месопреработвателите. Промишленото производство на пуешко месо възлиза само на около 100 тона годишно, а на предприятията са им необходими около 20 хил. тона.
Според Чорбаджийски в момента цената на свинското трупно месо в Европейския съюз е в границите на 1.20 - 1.45 евро за килограм, докато в България е 2.5 евро за кг. Цените на угоените прасета у нас от началото на годината до момента са се повишили с 50% в сравнение със същия период на 2003 г. и продължават да се покачват, твърди той. По данни на САПИ ООД (Система за агропазарна информация към земеделското министерство) изкупните стойности на угоени прасета в момента започват от 2.50 лв. за кг в Ямбол и достигат 2.80 лв. във Велико Търново и до 3 лв. в Кюстендил. Светла Чамова обяви, че в страната има около 900 хил. прасета, от които около 405 хил. се отглеждат във ферми за производството на месо и за продажбата му на преработвателните фирми. Останалите са в частни дворове - за собствена консумация.