Вафли и колбаси най-често съдържат ГМО

Вафли и колбаси най-често съдържат ГМО

Проверките на РИАКОЗ не са открили ГМО сред продаваната у нас царевица
Проверките на РИАКОЗ не са открили ГМО сред продаваната у нас царевица
Генно модифицирани организми (ГМО) се откриват най-често във вафли, шоколадови изделия и колбаси, тъй като съдържат соя или соеви продукти. Това става ясно от проверките, извършени от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Така например ГМО има в 8 от 149 изследвани български храни и в 10 от 113 проби от вносни продукти. Интересното е, че само при 2 от всички проверени храни, на етикета е било обозначено, че съдържат генномодифицирани съставки.
Навсякъде, където в храната се влага соев лецитин, може да се очакват следи от ГМО, обясниха инспекторите. Причината е, че соята се внася от страни, където ГМО са разрешени - САЩ, Аржентина, Бразилия. ГМО се открива и в соевото сирене тофу, соевата кайма и брашно. Има го в кренвирши, наденица, луканки и други продукти от месо.
От РИОКОЗ уточниха, че сред проверения китайски ориз няма генно модифициран. Няма отклонения и в детските храни, като в тях не са открити и повишени стойности на нитрати. По закон в храните се допуска ГМО до 0.9%. При установяване на наличие на ГМО над тези стойности, това трябва да е отбелязано на етикета, каза шефът на столичната хигиенна инспекция Михаил Попов. Около 50% от вноса на соя, който основно преминава през пристанищата във Варна и Бургас, се изследва, независимо че има сертификат, допълни главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев. Когато се открият високи количества на ГМО в продуктите, те се връщат и не се допускат в страната.
Многократно са се увеличили желаещите да изследват на частно дадени храни, обясни Любима Донкова, ръководител на Националната лаборатория за контрол на ГМО. Една проба струва 125 лв., а резултатите излизат след 3 и 4 дни. От 30 такива проби от частни клиенти са открити една проба от вафли и една от соев карбонат с ГМО.
До края на март регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще извършат проверки на зеленчуковите борси и пазарите. Ще се изследват пресни зеленчуци за съдържание на нитрати. До края на март нормите за нитрати са 4500 мг на килограм, а след тази дата се допускат до 3500 мг на килограм, поясниха от РИОКОЗ. Тези норми са въведени при влизането на България в Европейския съюз и се спазват стриктно. Освен съдържанието на нитрати ще се следи и съдържанието на остатъчни количества от пестициди.