Земеделското министерство започва проверки на качеството на колбасите

Земеделското министерство започва проверки на качеството на колбасите

България е преминала през процедурата за регистрация на наименование за произход "Горнооряховски суджук", сега тече периодът за възражения.
България е преминала през процедурата за регистрация на наименование за произход "Горнооряховски суджук", сега тече периодът за възражения.
След като промени правилата, по които ще се продават млечните изделия и забрани заблуждаващите надписи върху заместителите им, Министерството на земеделието започва проверка на качеството на колбасите. Това съобщи пред Нова телевизия министър Мирослав Найденов.
Той даде за пример саламите, в които съдържанието на соя не трябва да надвишава 3%, но често достига до 70%. Експертите подготвят промени в нормативната база, които ще бъдат предложени за обсъждане от потребителите, увери той.
Най-големият оборот в държавата е от храни, а външнотърговското салдо е положително само от земеделските продукти, каза Найденов. Той припомни, че глобите за производителите и търговците, които заблуждават, че храните им са произведени от мляко, а не от растителни мазнини, е от 1000 до 3 хил. лв., при повторно нарушение е от 3 хил.  до 5 хил. лв., а при трето следва затваряне на производството или обекта.
Продукти, обявени като млечни, без да са такива, и произведени преди 18 юни, могат да се продават в търговската мрежа до края на срока на годността.
България е преминала процедурата по защита на наименованието за произход "Горнооряховски суджук" в ЕС, сега се изчаква срокът за възражения, каза министърът и изрази надежда, че такива няма да последват.