На 7 юли Европа празнува Деня на шоколада. На този ден през 1550 година за първи път шоколадът е донесен в Испания от Америка.
На 7 юли Европа празнува Деня на шоколада. На този ден през 1550 година за първи път шоколадът е донесен в Испания от Америка. Сладкото удоволствие се произвежда от стрити семена от какаово дърво. Растението се отглежда от 1250 г. пр.Хр. в Централна и Южна Америка. Ацтеките използвали какаовите зърна като разменна валута. Един пуяк например струвал 100 зърна, а един заек - 4. През 18. век англичаните измислили как да добавят мляко и захар към какаовата смес. Традиционните блокчета твърд шоколад са произведени за първи път в Англия през 1847 г. Шоколадът е популяризиран в Европа от пътуващите монаси. Топлият шоколад бързо станал предпочитана напитка в двореца Версай, а французите вярвали, че действа като афродизиак. В днешно време производителите на шоколад са много изобретателни в опита си да направят продуктите си по-интересни. Според опаковката, този Спа шоколад намалява риска от някои видове рак, спомага за намаляване на теглото и забавя стареенето. Всяко от седемте парченца трябва да се консумира в различен ден от седмицата. Японски производители предлагат шоколадови бонбони, поръсени с уасаби. Понякога шоколадът приема причудливи форми. Това е 3-метрова статуя на В.И. Ленин, направена от какаовата смес в Букурещ. Създателят й я представи на 26 януари 2010г.м на годишнината от рождението на Николай Чаушеску. Целта й е да напомня на минувачите, че комунизмът е част от румънската история. Това шоколадово копие на глинената армия на император Цин Шихуан бе представено при откриването на увеселителен парк, посветен на шоколада в Китай. 11-килограмова шоколадова репродукция на "Мона Лиза" беше показана на изложение на шоколад в Токио. Французинът Патрик Рожер със своето 100-килограмово шоколадово копие на Берлинската стена, направено по случай 20-тата годишнина от падането на стената. Много градове по света имат изложения, посветени на шоколада. Тази какаова пагода е част от парижкото изложение, което събира производители и любители на шоколада от цял свят. Шоколадът е предпочитан подарък за различни празници, като Св. Валентин например. Белгийският и швейцарският шоколад се славят с изключителния си вкус. Шоколадова рокля представена на изложение в Ню Йорк. Друга шоколадова рокля, показана в Париж.