Редакционен: А НАП не знаеше ли?

Редакционен: А НАП не знаеше ли?

Фрапантното разминаване в броя на декларираните пред икономическото и регионалното министерство легла по Черноморието ще отложи за неопределено време изграждането на пречиствателни станции.
Най-забележителен е случаят със Созопол, където туристическа такса се плащала върху 2000 легла, а в същото време общината поискала по-голямо и скъпо съоръжение, като обявила, че има 80 000 легла. В същото време според данните за потреблението на вода в пика на сезона имало не повече от 40 хиляди души.
Подобен бил случаят и в Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас, Равда и Несебър. За целта регионалното министерство ще засича от няколко различни източника – общините, икономическо министерство, НСИ и ВиК дружествата, и докато това не стане, няма да инвестира в съоръженията. 
Това, което не се разбра от сюжета обаче, е какво ще предприемат данъчните срещу хотелиерите, които не плащат данъци и такси и крият оборота си. Защото от разминаването в данните следва изводът, че стряскащо малък процент от бизнеса е на светло и че черноморските курорти са почти изцяло в сивата икономика.
Правителството вече откри, че единственият начин за изкарване на доходи на светло е връзването със системата на НАП, затова може би наред са хотелите. Въпросът е защо финансовите инспектори досега не са го установили, "прошнуровали" и докладвали.
Отрицателният ефект, откъдето и да го погледнеш, е за гражданите. Те, от една страна, губят от непостъпващите в бюджета данъци и такси. От друга, са поставени в ситуация да почиват в курорти, в които липсва елементарна хигиена.
За капак вероятно ще се стигне до наказателна процедура от Европейската комисия заради просрочване на срока за построяване на пречиствателни станции - заради изникналия проблем с броя на леглата, както и заради нередности при обществените поръчки.
А това отново ще се пише в сметката на данъкоплатците, които и при това правителство се оказаха в ситуацията на останалия последен на масата клиент, чиято компания се е изпарила, преди келнерът да връчи общата сметка.