За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
kaiser
Рейтинг: 832 НеутралноДневник е гола вода. Разлогва, постоянно иска да доказваш, че си човек, страници не се отварят, буксува, зацикля...ммтсбло.
crq15625101
Рейтинг: 610 ВеселоАлоуу бг.русопитеци не яжте 🍕 пица , това е западна измишльотина , наблягайте на пелмени с квас ! ☝️🤪😆😂😂
yilt_
Рейтинг: 930 НеутралноНа кого би му била интересна тази статия!
Santa Claus
Рейтинг: 764 НеутралноДо коментар [#2] от "crq15625101":
Powerful you have become, the dark side I sense in you.БатиБота си! Статията е супер - иде ми да им хвърля 2 лв да се почерпят журналята!
KRAFTWERK
Рейтинг: 1564 НеутралноМи на Вас ...даже я коментирате !...................
Boyan Taksirov
Рейтинг: 8 НеутралноЗа да не бъдем плебеи, хедонисти, чалгари и чревоугодници трябва да ядем културни, цивилизовани, минималистични пици - две капки кетчуп Хайнц, два тънки резена кренвирши "Бони класик" и два резена млечен имитиращ продукт - нискомаслен.
Да си оближеш пръстите :)))
penetrating
Рейтинг: 5943 НеутралноГарнирани пити :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertВкусно и точка :)
Колкото до норвежците, при тях обикновените подправки са пристигнали в в началото на 20-ти век, а кухнята са риба, варени картофи, мазно овче месо, кнедли с животинска мазнина. Всяко нововъведение в яденето при тях е революция.
blondofil
Рейтинг: 1442 НеутралноОт всички пици най обичам тия с кебапчета
Deputat 241
Рейтинг: 2627 НеутралноНякой да е виждал пица със СИРЕНЕ?
УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие.Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.
Мисирска работа...
oua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноДумата "пица" (pizza) днес е символ на цяла Италия, но някога в миналото това ястие е било непрестижно и регионално, консумирано изключително само със сирене.
" -Добрутро Пено!
-Млеко вара."
В средата на миналия век , дедо още месеше по 10 бройки квасен хляб за цяла седмица.
Като останеше да няма за цял хляб баба правеше няколко малки тънки питки поръсваше сиренце.намазваше с масло шарена сол отгоре
Нагрятата фурна трябваше малко да престои че ако е много нагрята хляба отвътре ставаше клисав.
За 10 тина минути хврляше питките вътре .Преди да сложи хляба ги изваждаше и ги даваше на сюрията изгладнели хлапета , които я бяха накачулили край фурната да си ги делят че се събираха хлапетата на един прадядо от 4 къщи.
Та ставаше пита със сирене.
Едно от хлапетата съскаше ц и с не му се различаваха та казваше пица .
Та такива едни работи с пицата която кога дошла в България.
После и казваха пърленка , ама без сирене , масло и шарена сол .
А пък онова брашно 301 как ухаеше не е истина . .
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 499 Неутралноизвинете но същата статия може да напишете за дюнера
gl_avatar
Рейтинг: 2097 Неутрално"тици има по целия плац, хубави пици само при нас."
KRAFTWERK
Рейтинг: 1564 НеутралноДа !......Пица с "вайс кезе".....
oua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноМи не е интересна на когото никога не е ял истинско месо , без никакви "маринати" истински хляб, изобщо нищо истинско.
Рецепторите за вкус са му закърнели. Или ковида ги е отмъкнал .
KRAFTWERK
Рейтинг: 1564 НеутралноМоцарелата е прясно , не осолено нашенско сирене.......
bat_plamen
Рейтинг: 4114 ЛюбопитноОбожавам пицата ......!
vassilun
Рейтинг: 5024 ВеселоПлащай абонамента и не се прави на много интересен! :-)
Както вече предсказах - голяма издънка на Дневник с този абонаметн!
vassilun
Рейтинг: 5024 ВеселоНа абонатите! :-)
хм
Рейтинг: 1434 Любопитнокак не ви мързя да напишете цял роман за една пица.
oua58686497
Рейтинг: 8 Неутрално[quote#15:"KRAFTWERK"][/quote]
Моцарелата е биволското сирене . Бяло. Вижте колко масло има в него?
БМЗ
Рейтинг: 850 НеутралноА моцарелата какво е бе, гусин депутат?
Ммм, пица, любимо ястие! Особено как ги правят в Италия... "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
Bullet
Рейтинг: 356 НеутралноДо коментар [#7] от "penetrating":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.Ти остави това, ами все още в Норвегия, яйцата от гларуси са деликатес.
wwwtoчkacom
Рейтинг: 206 Неутралноаз си правя пица с кебапчта, нарязвам ги на колелца
alg57373608
Рейтинг: 1279 НеутралноСпоред мен, както си е била плебейска храна, такава си остана. Прекалено много хлебен пълнеж. Но това не значи, че не е вкусна. На млади години и при ограничени средства - върховна е даже. Но плебейската същност никъде не изчезна, такава си е.
Стенли
Рейтинг: 2340 НеутралноПри мен няма такъв проблем. Може да е от твоя браузър.
БМЗ
Рейтинг: 850 НеутралноДо коментар [#24] от "alg57373608":
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Ало, истинската пица е тънка и много вкусна. Изобщо не е много тестото. Не ми ги сравнявай с мекиците, които минават за пици у нас.
БМЗ
Рейтинг: 850 НеутралноДо коментар [#20] от "oua58686497":
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Моцарелата не е само биволска, има си и кравешка, макар първата да се води най-вкусна. И не е хич мазна. Ако искате мазна моцарела - пробвайте бурата.
Торбеш
Рейтинг: 1164 НеутралноВ момента правя пица.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Как се прави ли?
Първо, продава се плоча 35х40см от технически камък за фурна.
Имитацията на традиционна каменна фурна на дърва е почти пълна в домашни условия.
Плочата се слага във фурната на решетката и половин час преди да печем пицата, се загрява на максимална температура.
Второ. Тестото:
- 500г. брашно тип 00 или “за пица”;
- 250мл топла (35оС) вода;
- 1 ч.л.захар;
- 1 ч.л. суха мая;
- 1ч.л. сол;
- 2-3с.л. зехтин;
Всичкото това се разбърква в купа и се омесва на хубава топка, която се покрива с фолио и се оставя на 30-35оС да втаса за 2-3 часа или докато си удвои обема;
Трето. Моцарела. Купува се, но е по силите на всеки да си направи в домашни условия, ето как:
- Фермерско мляко - 6-7литра, сипваме го в тенджера и му добавяме пакетче лимонтозу (10-12г); загрява се в тенджера до 32оС, след което се забърква с мая за сирене (1ч.л. течност, купува се в Кауфланд) и се оставя.
- След 30-40минути в тенджерата имаме гъста като кисело мляко маса. Нарязваме я с дълъг нож на кубчета 2х2см;
- Загряваме тази маса в тенджерата с непрестанно бавно разбъркване до 45-48оС. За няколко минути в тенджерата имаме гъста събираща се топка - това именно е моцарелата.
- прецеждаме, изливайки в дупчен съд (коландер);
- топката на дъното се меси като тесто, събирайки го отвън-навътре; Отрязваме си парче от това тесто и с две ръце го теглим и събираме двата края. Теглим пак и събираме двата края. Това се повтаря десетина пъти и многопластовата топка моцарела е готова. После още едно парче, още и още едно - стават 6-7 хубави топчета с диаметър 6-8см и тегло около 1-1,3кг готова моцарела;
Четвърто. Пицата.
Втасалото тесто го нарязваме с вертикално движение на три или четири части. Не обръщаме тестото, а го натискаме с ръце и го раздърпваме настрани.
Всяка част се разточва на тънък-тънък кръг с диаметър около 25см, като по края се оставя борд, за да не прелее плънката. Оставя се да втаса за около 15-20минути на стайна температура.
Пето. Печенето.
- камъкът е нагрят за 30минути във фурната.
- на дъска, обилно поръсена с брашно, разполагаме тестото за първата пица. Мажем с четка със зехтин борда на пицата; покриваме дъното с настърган и отцеден домат; нареждаме моцарелата, нарязана на филийки; Посоляваме я; нареждаме гъби, шунка и т.н.;
Зехтин; Подправки - риган, мащерка;
Внимателно слагаме пицата върху камъка, ето защо дъската на пицата трябва да е добре поръсена с брашно;
Пече се за около 3-5 минути; През това време гарнираме следващата, после следващата и т.н.
Резултатът е - гарантирам! - “като в Италия”, защото и когато всичко е спазено.
БОНГО
Рейтинг: 2217 НеутралноВсъщност да. В българския вариант "4 сирена" често има бяло сирене или нещо, което би трябвало да мине за бяло саламурено сирене. Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
penetrating
Рейтинг: 5943 НеутралноДо коментар [#22] от "Bullet":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertАз бях потресен от осолената овча глава, която зрее в обърната с вълната навътре кожа.
Но я пробвах!
(Беше по-добра от кнедлите)
Във възторг съм само от карамелизираното норвежко сирене, май.
Гранцхаузен дьо Норман
Рейтинг: 172 НеутралноНа мен. Научих доста неща, които не знаех.
Гранцхаузен дьо Норман
Рейтинг: 172 НеутралноВсъщност, то май и сушито е било ядене на японската беднота, което днес маркетингът и снобизмът са превърнали в нещо престижно. А то - сурова риба и ориз. Пфу.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2058 НеутралноНякак било много модерно да се ходи в колкото може "по-елитна" пицария за джендъри или да се поръчват доставки за да се консумират пици с палмова мазнина и имитиращи продукти!
Libertarianism is just anarchy for rich peopleBullet
Рейтинг: 356 НеутралноДо коментар [#30] от "penetrating":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.Това го пропуснах. Все пак ходя до там, само за да се наслаждавам на природата и риболова.
vassilun
Рейтинг: 5024 НеутралноАбсолютно подкрепям това! Въпреки че не си падам много по пици и паста.
ryk511146816
Рейтинг: 18 НеутралноНай хубавата пица, която съм ял с блат от тесто беше в едно село в северна Италия. Местна пицария, отворена само за обяд, като работнически стол (подобно нещо). Никакъв лукс, дървени маси, дървени пейки, предлагаха два вида пици, много тънък блат едната 4 сирена, другият вид "салами". Това, но пък страшно вкусни.
Сега мястото където живея има наблизо в съседният град едно семейство сицилианци внасят си от Италия продукти правят доста хубави пици.
В къщи си правя пица с блат от карфиол вместо от брашно, става много добре, много по-лека и много по здравословна.
Bullet
Рейтинг: 356 НеутралноДо коментар [#35] от "vassilun":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.Ам чи то и в “Пица Хът”, предлагат пици, кои не са таквиз тънички? За американските версии да споменавам ли?
Както е описано в статията, няма как храната на бесните да е обилна. Хората са пестели и от брашно, та от там и тънкия блат.
ryk511146816
Рейтинг: 18 ЛюбопитноДо коментар [#37] от "Bullet":
Пица Хът, какво общо има с пици?
Bullet
Рейтинг: 356 НеутралноДо коментар [#38] от "ryk511146816":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.Ми питай ги. То и сушито с норвежка сьомга не е суши, нито китайската храна която ни предлагат е такава, ама…
Consumer
Рейтинг: 1426 ЛюбопитноДо коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you wantВ сбъркано-православната северноазиатска кочина какви пици приготвят?
oua58686497
Рейтинг: 8 Неутралноhttps://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Масленост+на+биволското+млякоХич не е мазна.
2 пъти повече от кравето
От 7 литра става малко повече от килограм сирене.
1 кг сирене умножи по 7 ,щото маслото си остава , та колко е маслеността .
Но вижте какви са мазнините?
Истинската моцарела е от биволско мляко.
БОНГО
Рейтинг: 2217 НеутралноНа Пица Хът най-ценното е (или поне беше) салатния бар. Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
chudomor
Рейтинг: 891 ВеселоНяма нужда от трактати. С мързеливи снахи, дето и яйца не са пържили, пицата може и вселената да завладее. Имам си една, не вселена ...
Дневник решава проблемите със свободното слово както половината човечество месечните си такива - с тампони. Ама абонирани ...oua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноЕдно време една сюрия гладни хлапета , сега мързеливи снахи .
Така върви света.
kaiser
Рейтинг: 832 НеутралноКато 28, с малка разлика. Правя си заквасено тесто и обилно босилек. Вчера правихме с моцарела и чорисо. А, също така много харесвам сушени домати на пицата.
vassilun
Рейтинг: 5024 НеутралноДо коментар [#37] от "Bullet":
Американците винаги поамериканчват (развалят) всичко! “Пица Хът” не е пица ресторант, нито пък Domino's! Най-вкусните пици съм ял в Наполи преди петнадесетина години. Пак да кажа, че не си падам по пица и паста - предпочитам телешки стек!
penetrating
Рейтинг: 5943 НеутралноДо коментар [#34] от "Bullet":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИ с право!
За риболова не знам (не ме влече), но природата е божествена (и отношението на норвежците към нея, от моя 6 месечен живот с тях)
Роси
Рейтинг: 5927 НеутралноДецата по улиците само това ядат- дюнери, пици и всички са с наднормено тегло.
oua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноЕдно време баба казваше , ядете по една пица като лами , храня ви а пък сте като щиглеци и все едно сте свирили пред пашата.
Люгер Химарс
Рейтинг: 8 НеутралноВ тази страна сърбо-ренегатите, продажниците на Българщината в Македония, македонистите, хулителите на българското - ядат пица с кристали.
Той сам се е издал....
cinik
Рейтинг: 2857 НеутралноМухлясалото сирене на бедните също има интересна история, как става кралска храна, а после - масов продукт с името "синьо сиерене". Едно време си носех мухъли от скъпите сирена и си ги присаждах на бяло саламурено сирене, като ги държах в обща кутия в хладилника. За 1 месец бялото го правех синьо.
Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“дерибеев
Рейтинг: 1462 НеутралноДо коментар [#11] от "Karamfil Kalchev":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васДа де, ама дебила от ком 2 как да натрупа рейтинг без служебно да го абонират?
deaf
Рейтинг: 2396 ВеселоДо коментар [#9] от "Deputat 241":
Има с моцарела,което си е сирене и по нашите български стандарти...
Panda
Рейтинг: 675 ВеселоТи знаеш ли изобщо какво е пелмени и с какво се гарнират?
Явно НЕ.
Относно комплекса ти от руснаците - и при тях младите хапват пица, но като цяло предпочитат грузинското хачапури. Не чета коментари на абонати.
Gretel
Рейтинг: 272 Неутрално“ пицата вече става плебейска храна на градската беднота. ”
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)——
Т.е. Казваш, че ППДБ набира електорат по пицариите?
Смутензасрамен
Рейтинг: 1201 Неутралноединствената пица която ми харесва е quattro formaggi.
Смутензасрамен
Рейтинг: 1201 НеутралноИма и по-евтин вариант - изпращаш си сирене по български пощи.
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 Неутралносеки с личната си драма... от Трънската Мангалка Севдалина АрнауТова
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 НеутралноМангалката няжту ново ней ли публикувала у оважаанат медиа ойрапоте де да тай фпичатлилу?
Една боза от шест стотинки
Рейтинг: 465 ВеселоНякъде края на 80-те години, по 4-километровия път от училище до вкъщи, насред трасето - "пицария". Задължително спиране. Пицата - плоско тесто с ръснати върху него 5-6 кръгчета кренвирш и мацнати с нещо червено. Цена: 80 стотинки. Връх на гъзарията. Аз ядях през ден, щото ми даваха по 50 стотинки. Диви пари са правили онези по онова време...
Gretel
Рейтинг: 272 НеутралноДо коментар [#9] от "Deputat 241":
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?”
——
Има ги във всяка пицария, под имена с ключови думички като “средиземноморска” или”гръцка”. А нашто сирене е фета чийз.зз
Gretel
Рейтинг: 272 НеутралноДо коментар [#60] от "ПП Ние врабчетата":
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)“ щото ми даваха по 50 стотинки.”
——
Стига са фука бе, богаташ. Мене ми оставяха 20— две кифли или една баничка… или 4 фафли.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
deaf
Рейтинг: 2396 ВеселоДо коментар [#60] от "ПП Ние врабчетата":
Искаш да кажеш "по пътя за 4-ти километър моя дом"...! Ха-ха-ха...
Такива пици,каквито описваш продаваха в пицарията на "Раковска" и "Гурко" при НАТФИЗ...
voinotzapad
Рейтинг: 629 НеутралноПицата е религия, но рядко се намира добър пица ресторант с пицари, които знаят какво правят.
Извращения, като царевица, луканки, яйца, шунки, пилешко и кашкавал преобладават по българските пицарии.
За тестото да не говорим. Но има и добри места.
Винаги с биричка, пицата е храна за бедните, уж, а в добрите пицарии гони 20-25 лева. И винаги след сутрешното капучино, да не забравите. Пица с вино или капучино = не.
Една боза от шест стотинки
Рейтинг: 465 ВеселоДо коментар [#62] от "Gretel ":
Да, ама аз в годината на завършването, февруари, взех че стана на 18. И изведнъж 50-те стотинки секнаха, а в училището взеха да ми дават по 10 лева на месец всеки следващ месец до септември, даже и последното лято. Оказа се, че държавата била давала на нашите по 10 лева месечно задето ме имат. Много им бях сърдит. Излизал съм им почти без пари.
oua58686497
Рейтинг: 8 Неутрално==
Пицата е религия, но рядко се намира добър пица ресторант с пицари, които знаят какво правят.
Извращения, като царевица, луканки, яйца, шунки, пилешко и кашкавал преобладават по българските пицарии.
За тестото да не говорим. Но има и добри места.
==
Е как ще има добри пицари като тестото се прави от италинско фуражно / модерно/жито , което е избелено с подобрители. Като и френските франзели.
Българската пица се правеше от жито 301 осилесто. . Добивът му е наполовина от италинското модерно фуражно. Като модерната италианска пица.
Българската пица вървеше с един домат от градината или с един грозд от лозето. Последно закусих в Добрич с рогчета , вътре пак със сиренце без шарена сол и масълце направено от такова брашно. То по магазините нямаше олио , та камо ли масълце. Това пак беше в миналия век.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 ВеселоДо коментар [#28] от "Торбеш":
😀😀😀Егаси...и как намираш време за всичко това?!?
Или си кулинар в душата и те кефи да си угаждаш😀? РЕСПЕКТ!
------------
Кльопал съм пици разни (предимно в Италия, но и в Европата).
САМО в България видях пица с...царевични зърна! ТрЕбе го патентоват!
Относно "пица с луканка"-не е ли прекалено скъпа луканката? Или на триъгълник пица слагат 2 парчета по 2х2 мм и я наричат "пица с луканка" за да вземат тройна цена на "добавката"?
Което не ми харесва много в "бългрските пици" е дебелото тесто долу. А в Италия (освен в Пица Хът, ако го имат за 'мириканските туристи) пиците са с МНОГО тънка коричка-като тази на снимката.
До коментар [#65] от "voinotzapad":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
Люгер Химарс
Рейтинг: 8 Неутралноренегатът-македонист-титовист освен прост е и неграмотен невежа: "Причината се корени в това, че видимо е по-евтина в сравнение със скъпите спагети, които остават за неделите у дома и празничните дни."
това просто не е вярно. Но какво да очакваме от един злобен/празен чичко, който не е излизал от социализма и всичко западно му изглежда "скъпо за празничните дни"? Имаше такъв филм, goodbye lenin....тук положението е досвидания дечэв....
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 Весело😀 С теб сме в една партия-на карниворите😀 Бищека Фиорентина е за нас : ГОЛЯМА чиния, на нея телешка пържола по голяма от чинията
Имах бизнес'контрагент от Фиренце. Той знаеше 10 думи на английски, аз-(в началото) двайсетина на 'талянски ама се разбирахме чудесно😀 Приказката за кравата и телето 😀(бизнес'кореспонденцията я водеха вече възрастните му деца)
Та...кани ме в кръчма в едно от първите ми посещения, поръчва ми СПЕЦИАЛИТЕТЪТ-спагети със сос с трюфели-порцията 4-5 по скъпа от друга с обикновен сос...Не усетих голяма разлика. Личеше ми, 'ма той широко скроен не се обиди
На следващият път-Бищека Фиорентина😀 На пол'вин цена от трюфелите ама взе бутилка и кусур вино от неговото Кианти Класико ДОКГ да я довърша😀 Лъснаха ми очите😀 И НЕГОВИТЕ-карнивори бяхме и двамата😀!
До коментар [#46] от "vassilun": THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
danvan
Рейтинг: 7568 ВеселоИ при мен всичко си работи нормално ...
Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
danvan
Рейтинг: 7568 ВеселоЕто моята любима пица:
Пица Маргарита
Необходими съставки:
За тестото:
500 г брашно
300 мл хладка вода
7 г суха мая (или 25 г прясна мая)
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
За соса:
400 г консервирани домати (или доматен сос)
2 скилидки чесън (ситно нарязани)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
Сол и черен пипер на вкус
Щипка сушен босилек или риган
За гарниране:
200-300 г моцарела (настъргана или нарязана на кръгчета)
Пресен босилек за поръсване
Зехтин за поръсване
Инструкции:
1. Приготвяне на тестото:
В голяма купа разтворете маята и захарта в хладката вода. Оставете за около 5-10 минути, докато сместа започне да шупва.
Добавете зехтина и солта, след което започнете да добавяте брашното малко по малко, като разбърквате с лъжица.
Когато тестото започне да се оформя, го прехвърлете на набрашнена повърхност и месете около 8-10 минути, докато стане гладко и еластично.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втаса за около 1-2 часа или докато удвои обема си.
2. Приготвяне на соса:
Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете чесъна и го запържете за около 1 минута, докато ухае.
Добавете доматите (или доматения сос), захарта, солта, черния пипер и сушените билки. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато се сгъсти.
3. Сглобяване на пицата:
Загрейте фурната на 220°C. Ако имате камък за пица, го поставете във фурната, за да се загрее.
Разделете втасалото тесто на две части. Разточете всяка част върху набрашнена повърхност, за да получите кръгла или правоъгълна форма, според предпочитанията.
Прехвърлете тестото върху хартия за печене или директно върху загретия камък за пица.
Разпределете равномерно доматения сос върху тестото, след това наредете моцарелата.
Печете пицата за около 10-12 минути или докато краищата станат златисти, а сиренето се разтопи и започне да се зачервява. Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
danvan
Рейтинг: 7568 ВеселоПо време на гладната виденова зима си правех сам рокфор.
Взима е са трошица от каквото и да е синьо сирене и се слага в гърне с похлупак заедно със всякакво сирене или кашкавал, топено, пушено, каквото имате.
Държи се 10-тина дни до камина или печка, на топло, но не прекалено близо и е готово. Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
danvan
Рейтинг: 7568 ВеселоТук при мен правят страхотни пици, нищо че не съм в италия ...
Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti SatМного бира пият обаче ...
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 ВеселоИ мен ме зачуди това "...***със скъпите спагети, които остават за неделите у дома и празничните дни."това просто не е вярно. ..."
Спагетите са най евтината (и бързата) храна за в къщи в Италия, ако имаш под ръка вече приготвени сосове (домашни) или кутия/буркан купешки😀 Които (купешките) хич' биля не са зле!
Това за който кльопа спагети (и не брои въглехидратите като мен😀).
До коментар [#69] от "Люгер Химарс":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 ВеселоПо него време СЕ ШАШВАХ как в София по деликатесните магазини имаше СТРАХОТНИ френски "миризливи" сирена на НУЛЕВА (за мен) цена $5-10/кило. И крем'сирене "Ла Ваш Кири" още по евтино-ПОД 1/2 цена на тях в Европа. Но БЕЗБОЖНО скъпи за бългрите-тогава и прясно мляко липсваше! Влачех СВРЪХ багаж до Израел, декларирах ги "за лична употреба" на "червената пътека" и минавах без мито-И ПРАЗНУВАХМЕ с приятели в Израел.
После ми обясниха далаверата: Разни "коНсомолци" си организирали "студентски фондации", и почнали да получават от тогавашното ЕЕС (преди ЕС) храни като дарения/СУПЕРеФтиджос! И ги продвали на магазините евтино, а магазините ги препродавали на дребно ПАК ЕВТИНО (щото нямало търсене на луксозни стоки)!
До коментар [#73] от "danvan":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 ВеселоП.с. Пропуснах да добавя: Тези "студентски (май) фондации" били освободени от внносни мита (и акцизи за други продукти). ДАЛАВЕРИ КОМУНЯРСКИ!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 Весело😀😀😀 Сиромах човек -ЖИВ 'ГЯВОЛ😀 Па и коносьор-угажда си със сини сирена по Виденово време😀
РЕСПЕКТ и към двамата ви😀!
До коментар [#73] от "danvan":
До коментар [#51] от "cinik":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 Неутралноненам, покрай тибя сме виждали зелен чорап у сандал
...и журнална файлова система на португалски
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 НеутралноМоше, гуй, виде ли гуй?
https://ibb.co/xSpJb4D
ма, мое и да има грежки
Gretel
Рейтинг: 272 НеутралноДо коментар [#66] от "ПП Ние врабчетата":
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)“ Излизал съм им почти без пари.”
——
Пестеливостта се учи, както и повечето други неща. Аз и до ден днешен си събирам трохите хляб и си ги изяждам, че както ме е учила баба ми е “грехота” да се изхвърлят. Не че ям много хляб, в интерес на истината … то не било хляб, а въглехидрати и било вредно, казват. Затуй, сигурно баба ми си отиде на 93 години. Ако не ги беше яла тия въглехидрати сигурно щеше да изкара поне до 150.
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 НеутралноДо коментар [#81] от "Gretel ":
нещо теа дни не моа са надървя на
https://duckduckgo.com/?q=youtube+boccherini+la+musica+notturna
ма па и теб та нема ми заший ени подаръчне пуре
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 НеутралноLuigi Boccherini: "La musica notturna delle strade di Madrid" | Ensemble Pulcinella | BR-KLASSIK
https://www.youtube.com/watch?v=U6ymLGWC0zE
Дедо Лойко
Рейтинг: 572 НеутралноДо коментар [#81] от "Gretel ":
нещо нищо интересно не намиргам
Boccherini. La Música Nocturna de Madrid Director JaeSik LIM
https://www.youtube.com/watch?v=Y9niwzsq9DI
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
pontius_glarus
Рейтинг: 4013 НеутралноИма един много вкусен сандвич, обикновен, плебейски (тънка филия хляб, не много стар все пак, намазан с краве масло, резен бяло саламурено сирене, ечервен пипер), но когато се запече в парти крила става почти изискан, и което е по-важно - много вкусен!
Пицата е нещо подобно, но в Италия нещата са еволюирали, добавили са зехтин, малко повече подправки, домати, които страшно се променят след като се запекат. Ей така с малко въображение и елементарното ястие може да стане изискано.
pontius_glarus
Рейтинг: 4013 НеутралноДо коментар [#87] от "pontius_glarus":
Боб се яде почти в цяла Европа. Ние го наричаме "прост като боб", макар че някои го запържват с паприка, други довършват термичната обработке във фурната, а трети малко по-лакоми добавят запечена наденица. И чаша червено вино.
В Тулуза към боба добавили мако повече подправки, наденички, конфи (патешки бутчета с термична обработка в патешка мазнина), ими гъби в масло, и ето ти първата гозба, сервирана с първото захлаждане в края на октомври, или началото на ноември - касуле! Реално боб, ама не съвсем, ПРОСТО са му добавили повече въображение. Абе френска му работа!
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3484 НеутралноСандвичи много!😀
Любимият ми , от детинство, е "циганска баница"-филия топъл хляб полята с олио и поръсена с червен пипер😀
И до днес си го правя чат'пат. Е "хлябът" е филийка "специален" хляб с почти 0 гр въглехидрати/100 гр (но богат с фибри) , затоплена в микро. Полята със зехтин (олио не ползвам от бая години). Пипера е същият😀
'Талянският вариант е Брускета: 2 -3 препечени (до тост) пол'вин филийки, поляти със зехти и поръсени с орегано и смлян базилику. По нашенските 'талянски кръчмета струва 10++ кинта! За сравнение-кутия 'мирикански цигари са 3-4-5 кинта, литър прясно мляко е 3.5 лева, стандартен хляб-4 лв.
До коментар [#87] от "pontius_glarus":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
RanBosilek
Рейтинг: 359 Неутралноdnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/pontius_glarus "])
Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?RanBosilek
Рейтинг: 359 Веселовременно спасение от друг един досадник:
Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/moi6e_tolkoz_bre "])
RanBosilek
Рейтинг: 359 Неутралноциник, досадник, тъпак:
Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/cinik "])
RanBosilek
Рейтинг: 359 Веселои тоя тъпак тоже:
Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/torbesh "])
Президентска Република с Парламент- Сенат ( Горна камара) и Народно Събрание ( Долна камара)
Рейтинг: 588 НеутралноСикаджийската мутра даваше на нацията 12 години само ПОСТНА пица
МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМАИзмет на Слънце
Рейтинг: 208 НеутралноБраво, Дечев! Тук ти е силата! За какво изобщо ти беше да оправдаваш сърбоманите и македонстващите?!
Смех цена нема!До руските мекерета
Рейтинг: 2082 ЛюбопитноДо коментар [#55] от "Gretel ":
Или пък сред облизващите трохите по масите на хората?
Gretel
Рейтинг: 272 НеутралноДо коментар [#96] от "До руските мекерета":
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)“ сред облизващите трохите“
——
Здрасти колега по трохите, аз облизвам тия на входа, ти —на изхода.
Gretel
Рейтинг: 272 НеутралноДо коментар [#96] от "До руските мекерета":
Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)Аз понякога казвам по нещо и за себе си, а ти, по обясними причини - нищо. Ако не измислиш нещо, ша почна да та прескачам без поглед както правя с тъпитата, т.е. дребните ти гнусотийки ще си останат за собствено ползване. Последно предупреждение.
Gopeто
Рейтинг: 1447 НеутралноАз съм свидетел на възхода на пиците от 1980 - те (от гарнирани пити, нямащи много общо с италианските до перфектните в някои пицарии днес). Спомням си, че първите майка ми ги правеше като питка с плънка, бухнала дебела. После в един италиански ресторант на " Раковска в София срещу операта - ходех там всеки път, когато бях в центъра на София. Там за пръв път опитах и спагетите, които майка и татко почнаха да готвят по рецепта от готварска ктига със заглавие "Готварска книга за мъжа". Тази книга естествено повече я ползваше майка, отколкото татко.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров