От плебейска храна до кралско ястие. Как пицата завладя света

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (99)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 832 Неутрално

    Дневник е гола вода. Разлогва, постоянно иска да доказваш, че си човек, страници не се отварят, буксува, зацикля...ммтсбло.

  2. 2 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 610 Весело

    Алоуу бг.русопитеци не яжте 🍕 пица , това е западна измишльотина , наблягайте на пелмени с квас ! ☝️🤪😆😂😂

  3. 3 Профил на yilt_
    yilt_
    Рейтинг: 930 Неутрално

    На кого би му била интересна тази статия!

  4. 4 Профил на Santa Claus
    Santa Claus
    Рейтинг: 764 Неутрално

    До коментар [#2] от "crq15625101":

    БатиБота си! Статията е супер - иде ми да им хвърля 2 лв да се почерпят журналята!

    Powerful you have become, the dark side I sense in you.
  5. 5 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1564 Неутрално

    На кого би му била интересна тази статия!
    —цитат от коментар 3 на yilt_


    Ми на Вас ...даже я коментирате !...................

  6. 6 Профил на Boyan Taksirov
    Boyan Taksirov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    За да не бъдем плебеи, хедонисти, чалгари и чревоугодници трябва да ядем културни, цивилизовани, минималистични пици - две капки кетчуп Хайнц, два тънки резена кренвирши "Бони класик" и два резена млечен имитиращ продукт - нискомаслен.

    Да си оближеш пръстите :)))

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5943 Неутрално

    Гарнирани пити :)
    Вкусно и точка :)
    Колкото до норвежците, при тях обикновените подправки са пристигнали в в началото на 20-ти век, а кухнята са риба, варени картофи, мазно овче месо, кнедли с животинска мазнина. Всяко нововъведение в яденето при тях е революция.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1442 Неутрално

    От всички пици най обичам тия с кебапчета

  9. 9 Профил на Deputat 241
    Deputat 241
    Рейтинг: 2627 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?
    Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.
    Мисирска работа...

    УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие.
  10. 10 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Думата "пица" (pizza) днес е символ на цяла Италия, но някога в миналото това ястие е било непрестижно и регионално, консумирано изключително само със сирене.
    " -Добрутро Пено!
    -Млеко вара."

    В средата на миналия век , дедо още месеше по 10 бройки квасен хляб за цяла седмица.
    Като останеше да няма за цял хляб баба правеше няколко малки тънки питки поръсваше сиренце.намазваше с масло шарена сол отгоре
    Нагрятата фурна трябваше малко да престои че ако е много нагрята хляба отвътре ставаше клисав.
    За 10 тина минути хврляше питките вътре .Преди да сложи хляба ги изваждаше и ги даваше на сюрията изгладнели хлапета , които я бяха накачулили край фурната да си ги делят че се събираха хлапетата на един прадядо от 4 къщи.

    Та ставаше пита със сирене.
    Едно от хлапетата съскаше ц и с не му се различаваха та казваше пица .

    Та такива едни работи с пицата която кога дошла в България.
    После и казваха пърленка , ама без сирене , масло и шарена сол .
    А пък онова брашно 301 как ухаеше не е истина . .

  11. 11 Профил на Karamfil Kalchev
    Karamfil Kalchev
    Рейтинг: 499 Неутрално

    извинете но същата статия може да напишете за дюнера

  12. 12 Профил на gl_avatar
    gl_avatar
    Рейтинг: 2097 Неутрално

    "тици има по целия плац, хубави пици само при нас."

  13. 13 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1564 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.Мисирска работа...
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241


    Да !......Пица с "вайс кезе".....

  14. 14 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    На кого би му била интересна тази статия!
    —цитат от коментар 3 на yilt_


    Ми не е интересна на когото никога не е ял истинско месо , без никакви "маринати" истински хляб, изобщо нищо истинско.
    Рецепторите за вкус са му закърнели. Или ковида ги е отмъкнал .

  15. 15 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1564 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.Мисирска работа...
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241


    Моцарелата е прясно , не осолено нашенско сирене.......

  16. 16 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4114 Любопитно

    Обожавам пицата ......!

  17. 17 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5024 Весело

    Дневник е гола вода. Разлогва, постоянно иска да доказваш, че си човек, страници не се отварят, буксува, зацикля...ммтсбло.
    —цитат от коментар 1 на kaiser


    Плащай абонамента и не се прави на много интересен! :-)

    Както вече предсказах - голяма издънка на Дневник с този абонаметн!

  18. 18 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5024 Весело

    На кого би му била интересна тази статия!
    —цитат от коментар 3 на yilt_


    На абонатите! :-)

  19. 19 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1434 Любопитно

    как не ви мързя да напишете цял роман за една пица.

  20. 20 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    [quote#15:"KRAFTWERK"][/quote]

    Моцарелата е биволското сирене . Бяло. Вижте колко масло има в него?

  21. 21 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 850 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241


    А моцарелата какво е бе, гусин депутат?

    Ммм, пица, любимо ястие! Особено как ги правят в Италия...

    "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
  22. 22 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 356 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Ти остави това, ами все още в Норвегия, яйцата от гларуси са деликатес.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  23. 23 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 206 Неутрално

    От всички пици най обичам тия с кебапчета
    —цитат от коментар 8 на blondofil


    аз си правя пица с кебапчта, нарязвам ги на колелца

  24. 24 Профил на alg57373608
    alg57373608
    Рейтинг: 1279 Неутрално

    Според мен, както си е била плебейска храна, такава си остана. Прекалено много хлебен пълнеж. Но това не значи, че не е вкусна. На млади години и при ограничени средства - върховна е даже. Но плебейската същност никъде не изчезна, такава си е.

  25. 25 Профил на Стенли СУПЕР
    Стенли
    Рейтинг: 2340 Неутрално

    Дневник е гола вода. Разлогва, постоянно иска да доказваш, че си човек, страници не се отварят, буксува, зацикля...ммтсбло.
    —цитат от коментар 1 на kaiser


    При мен няма такъв проблем. Може да е от твоя браузър.

  26. 26 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 850 Неутрално

    До коментар [#24] от "alg57373608":

    Ало, истинската пица е тънка и много вкусна. Изобщо не е много тестото. Не ми ги сравнявай с мекиците, които минават за пици у нас.

    "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
  27. 27 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 850 Неутрално

    До коментар [#20] от "oua58686497":

    Моцарелата не е само биволска, има си и кравешка, макар първата да се води най-вкусна. И не е хич мазна. Ако искате мазна моцарела - пробвайте бурата.

    "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
  28. 28 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1164 Неутрално

    В момента правя пица.
    Как се прави ли?
    Първо, продава се плоча 35х40см от технически камък за фурна.
    Имитацията на традиционна каменна фурна на дърва е почти пълна в домашни условия.
    Плочата се слага във фурната на решетката и половин час преди да печем пицата, се загрява на максимална температура.
    Второ. Тестото:
    - 500г. брашно тип 00 или “за пица”;
    - 250мл топла (35оС) вода;
    - 1 ч.л.захар;
    - 1 ч.л. суха мая;
    - 1ч.л. сол;
    - 2-3с.л. зехтин;
    Всичкото това се разбърква в купа и се омесва на хубава топка, която се покрива с фолио и се оставя на 30-35оС да втаса за 2-3 часа или докато си удвои обема;
    Трето. Моцарела. Купува се, но е по силите на всеки да си направи в домашни условия, ето как:
    - Фермерско мляко - 6-7литра, сипваме го в тенджера и му добавяме пакетче лимонтозу (10-12г); загрява се в тенджера до 32оС, след което се забърква с мая за сирене (1ч.л. течност, купува се в Кауфланд) и се оставя.
    - След 30-40минути в тенджерата имаме гъста като кисело мляко маса. Нарязваме я с дълъг нож на кубчета 2х2см;
    - Загряваме тази маса в тенджерата с непрестанно бавно разбъркване до 45-48оС. За няколко минути в тенджерата имаме гъста събираща се топка - това именно е моцарелата.
    - прецеждаме, изливайки в дупчен съд (коландер);
    - топката на дъното се меси като тесто, събирайки го отвън-навътре; Отрязваме си парче от това тесто и с две ръце го теглим и събираме двата края. Теглим пак и събираме двата края. Това се повтаря десетина пъти и многопластовата топка моцарела е готова. После още едно парче, още и още едно - стават 6-7 хубави топчета с диаметър 6-8см и тегло около 1-1,3кг готова моцарела;
    Четвърто. Пицата.
    Втасалото тесто го нарязваме с вертикално движение на три или четири части. Не обръщаме тестото, а го натискаме с ръце и го раздърпваме настрани.
    Всяка част се разточва на тънък-тънък кръг с диаметър около 25см, като по края се оставя борд, за да не прелее плънката. Оставя се да втаса за около 15-20минути на стайна температура.
    Пето. Печенето.
    - камъкът е нагрят за 30минути във фурната.
    - на дъска, обилно поръсена с брашно, разполагаме тестото за първата пица. Мажем с четка със зехтин борда на пицата; покриваме дъното с настърган и отцеден домат; нареждаме моцарелата, нарязана на филийки; Посоляваме я; нареждаме гъби, шунка и т.н.;
    Зехтин; Подправки - риган, мащерка;
    Внимателно слагаме пицата върху камъка, ето защо дъската на пицата трябва да е добре поръсена с брашно;
    Пече се за около 3-5 минути; През това време гарнираме следващата, после следващата и т.н.
    Резултатът е - гарантирам! - “като в Италия”, защото и когато всичко е спазено.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  29. 29 Профил на БОНГО СУПЕР
    БОНГО
    Рейтинг: 2217 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.Мисирска работа...
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241


    Всъщност да. В българския вариант "4 сирена" често има бяло сирене или нещо, което би трябвало да мине за бяло саламурено сирене.

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  30. 30 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5943 Неутрално

    До коментар [#22] от "Bullet":

    Аз бях потресен от осолената овча глава, която зрее в обърната с вълната навътре кожа.
    Но я пробвах!
    (Беше по-добра от кнедлите)
    Във възторг съм само от карамелизираното норвежко сирене, май.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  31. 31 Профил на Гранцхаузен дьо Норман
    Гранцхаузен дьо Норман
    Рейтинг: 172 Неутрално

    На кого би му била интересна тази статия!
    —цитат от коментар 3 на yilt_


    На мен. Научих доста неща, които не знаех.

  32. 32 Профил на Гранцхаузен дьо Норман
    Гранцхаузен дьо Норман
    Рейтинг: 172 Неутрално

    Всъщност, то май и сушито е било ядене на японската беднота, което днес маркетингът и снобизмът са превърнали в нещо престижно. А то - сурова риба и ориз. Пфу.

  33. 33 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2058 Неутрално

    Някак било много модерно да се ходи в колкото може "по-елитна" пицария за джендъри или да се поръчват доставки за да се консумират пици с палмова мазнина и имитиращи продукти!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  34. 34 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 356 Неутрално

    До коментар [#30] от "penetrating":

    Това го пропуснах. Все пак ходя до там, само за да се наслаждавам на природата и риболова.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  35. 35 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5024 Неутрално

    До коментар [#24] от "alg57373608":Ало, истинската пица е тънка и много вкусна. Изобщо не е много тестото. Не ми ги сравнявай с мекиците, които минават за пици у нас.
    —цитат от коментар 26 на БМЗ


    Абсолютно подкрепям това! Въпреки че не си падам много по пици и паста.

  36. 36 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Неутрално

    Най хубавата пица, която съм ял с блат от тесто беше в едно село в северна Италия. Местна пицария, отворена само за обяд, като работнически стол (подобно нещо). Никакъв лукс, дървени маси, дървени пейки, предлагаха два вида пици, много тънък блат едната 4 сирена, другият вид "салами". Това, но пък страшно вкусни.

    Сега мястото където живея има наблизо в съседният град едно семейство сицилианци внасят си от Италия продукти правят доста хубави пици.

    В къщи си правя пица с блат от карфиол вместо от брашно, става много добре, много по-лека и много по здравословна.

  37. 37 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 356 Неутрално

    До коментар [#35] от "vassilun":

    Ам чи то и в “Пица Хът”, предлагат пици, кои не са таквиз тънички? За американските версии да споменавам ли?

    Както е описано в статията, няма как храната на бесните да е обилна. Хората са пестели и от брашно, та от там и тънкия блат.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  38. 38 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Любопитно

    До коментар [#37] от "Bullet":

    Пица Хът, какво общо има с пици?

  39. 39 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 356 Неутрално

    До коментар [#38] от "ryk511146816":

    Ми питай ги. То и сушито с норвежка сьомга не е суши, нито китайската храна която ни предлагат е такава, ама…

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  40. 40 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1426 Любопитно

    До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    В сбъркано-православната северноазиатска кочина какви пици приготвят?

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  41. 41 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#20] от "oua58686497":Моцарелата не е само биволска, има си и кравешка, макар първата да се води най-вкусна. И не е хич мазна. Ако искате мазна моцарела - пробвайте бурата.
    —цитат от коментар 27 на БМЗ


    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Масленост+на+биволското+млякоХич не е мазна.
    2 пъти повече от кравето
    От 7 литра става малко повече от килограм сирене.
    1 кг сирене умножи по 7 ,щото маслото си остава , та колко е маслеността .
    Но вижте какви са мазнините?
    Истинската моцарела е от биволско мляко.

  42. 42 Профил на БОНГО СУПЕР
    БОНГО
    Рейтинг: 2217 Неутрално

    До коментар [#35] от "vassilun":Ам чи то и в “Пица Хът”, предлагат пици, кои не са таквиз тънички? За американските версии да споменавам ли? Както е описано в статията, няма как храната на бесните да е обилна. Хората са пестели и от брашно, та от там и тънкия блат.
    —цитат от коментар 37 на Bullet


    На Пица Хът най-ценното е (или поне беше) салатния бар.

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  43. 43 Профил на chudomor
    chudomor
    Рейтинг: 891 Весело

    Няма нужда от трактати. С мързеливи снахи, дето и яйца не са пържили, пицата може и вселената да завладее. Имам си една, не вселена ...

    Дневник решава проблемите със свободното слово както половината човечество месечните си такива - с тампони. Ама абонирани ...
  44. 44 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Няма нужда от трактати. С мързеливи снахи, дето и яйца не са пържили, пицата може и вселената да завладее. Имам си една, не вселена ...
    —цитат от коментар 43 на chudomor


    Едно време една сюрия гладни хлапета , сега мързеливи снахи .
    Така върви света.

  45. 45 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 832 Неутрално

    Като 28, с малка разлика. Правя си заквасено тесто и обилно босилек. Вчера правихме с моцарела и чорисо. А, също така много харесвам сушени домати на пицата.

  46. 46 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5024 Неутрално

    До коментар [#37] от "Bullet":

    Американците винаги поамериканчват (развалят) всичко! “Пица Хът” не е пица ресторант, нито пък Domino's! Най-вкусните пици съм ял в Наполи преди петнадесетина години. Пак да кажа, че не си падам по пица и паста - предпочитам телешки стек!

  47. 47 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5943 Неутрално

    До коментар [#34] от "Bullet":

    И с право!
    За риболова не знам (не ме влече), но природата е божествена (и отношението на норвежците към нея, от моя 6 месечен живот с тях)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  48. 48 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5927 Неутрално

    Децата по улиците само това ядат- дюнери, пици и всички са с наднормено тегло.

  49. 49 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Едно време баба казваше , ядете по една пица като лами , храня ви а пък сте като щиглеци и все едно сте свирили пред пашата.

  50. 50 Профил на Люгер Химарс
    Люгер Химарс
    Рейтинг: 8 Неутрално

    В тази страна сърбо-ренегатите, продажниците на Българщината в Македония, македонистите, хулителите на българското - ядат пица с кристали.

    Той сам се е издал....

  51. 51 Профил на cinik СУПЕР
    cinik
    Рейтинг: 2857 Неутрално

    Мухлясалото сирене на бедните също има интересна история, как става кралска храна, а после - масов продукт с името "синьо сиерене". Едно време си носех мухъли от скъпите сирена и си ги присаждах на бяло саламурено сирене, като ги държах в обща кутия в хладилника. За 1 месец бялото го правех синьо.

    Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“
  52. 52 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 1462 Неутрално

    До коментар [#11] от "Karamfil Kalchev":

    Да де, ама дебила от ком 2 как да натрупа рейтинг без служебно да го абонират?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  53. 53 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2396 Весело

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?Чийзът на български в този случай е КАШКАВАЛ.Мисирска работа...
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241



    До коментар [#9] от "Deputat 241":

    Има с моцарела,което си е сирене и по нашите български стандарти...

  54. 54 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 675 Весело

    Алоуу бг.русопитеци не яжте 🍕 пица , това е западна измишльотина , наблягайте на пелмени с квас ! ☝️🤪😆😂😂
    —цитат от коментар 2 на crq15625101


    Ти знаеш ли изобщо какво е пелмени и с какво се гарнират?
    Явно НЕ.
    Относно комплекса ти от руснаците - и при тях младите хапват пица, но като цяло предпочитат грузинското хачапури.

    Не чета коментари на абонати.
  55. 55 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    “ пицата вече става плебейска храна на градската беднота. ”
    ——
    Т.е. Казваш, че ППДБ набира електорат по пицариите?

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  56. 56 Профил на Смутензасрамен КЛУБ
    Смутензасрамен
    Рейтинг: 1201 Неутрално

    единствената пица която ми харесва е quattro formaggi.

  57. 57 Профил на Смутензасрамен КЛУБ
    Смутензасрамен
    Рейтинг: 1201 Неутрално

    Мухлясалото сирене на бедните също има интересна история, как става кралска храна, а после - масов продукт с името "синьо сиерене". Едно време си носех мухъли от скъпите сирена и си ги присаждах на бяло саламурено сирене, като ги държах в обща кутия в хладилника. За 1 месец бялото го правех синьо.
    —цитат от коментар 51 на cinik


    Има и по-евтин вариант - изпращаш си сирене по български пощи.

  58. 58 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    ППДБ набира електорат по пицариите
    —цитат от коментар 55 на Gretel


    секи с личната си драма... от Трънската Мангалка Севдалина АрнауТова

  59. 59 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Като 28, с малка разлика. Правя си заквасено тесто и обилно босилек. Вчера правихме с моцарела и чорисо. А, също така много харесвам сушени домати на пицата.
    —цитат от коментар 45 на kaiser


    Мангалката няжту ново ней ли публикувала у оважаанат медиа ойрапоте де да тай фпичатлилу?

  60. 60 Профил на Една боза от шест стотинки
    Една боза от шест стотинки
    Рейтинг: 465 Весело

    Някъде края на 80-те години, по 4-километровия път от училище до вкъщи, насред трасето - "пицария". Задължително спиране. Пицата - плоско тесто с ръснати върху него 5-6 кръгчета кренвирш и мацнати с нещо червено. Цена: 80 стотинки. Връх на гъзарията. Аз ядях през ден, щото ми даваха по 50 стотинки. Диви пари са правили онези по онова време...

  61. 61 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#9] от "Deputat 241":

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?”
    ——
    Има ги във всяка пицария, под имена с ключови думички като “средиземноморска” или”гръцка”. А нашто сирене е фета чийз.зз

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  62. 62 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#60] от "ПП Ние врабчетата":

    “ щото ми даваха по 50 стотинки.”
    ——
    Стига са фука бе, богаташ. Мене ми оставяха 20— две кифли или една баничка… или 4 фафли.

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  64. 64 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2396 Весело

    Някъде края на 80-те години, по 4-километровия път от училище до вкъщи, насред трасето - "пицария". Задължително спиране. Пицата - плоско тесто с ръснати върху него 5-6 кръгчета кренвирш и мацнати с нещо червено. Цена: 80 стотинки. Връх на гъзарията. Аз ядях през ден, щото ми даваха по 50 стотинки. Диви пари са правили онези по онова време...
    —цитат от коментар 60 на ПП Ние врабчетата



    До коментар [#60] от "ПП Ние врабчетата":

    Искаш да кажеш "по пътя за 4-ти километър моя дом"...! Ха-ха-ха...

    Такива пици,каквито описваш продаваха в пицарията на "Раковска" и "Гурко" при НАТФИЗ...

  65. 65 Профил на voinotzapad СУПЕР
    voinotzapad
    Рейтинг: 629 Неутрално

    Пицата е религия, но рядко се намира добър пица ресторант с пицари, които знаят какво правят.

    Извращения, като царевица, луканки, яйца, шунки, пилешко и кашкавал преобладават по българските пицарии.

    За тестото да не говорим. Но има и добри места.

    Винаги с биричка, пицата е храна за бедните, уж, а в добрите пицарии гони 20-25 лева. И винаги след сутрешното капучино, да не забравите. Пица с вино или капучино = не.

  66. 66 Профил на Една боза от шест стотинки
    Една боза от шест стотинки
    Рейтинг: 465 Весело

    До коментар [#62] от "Gretel ":

    Да, ама аз в годината на завършването, февруари, взех че стана на 18. И изведнъж 50-те стотинки секнаха, а в училището взеха да ми дават по 10 лева на месец всеки следващ месец до септември, даже и последното лято. Оказа се, че държавата била давала на нашите по 10 лева месечно задето ме имат. Много им бях сърдит. Излизал съм им почти без пари.

  67. 67 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    ==
    Пицата е религия, но рядко се намира добър пица ресторант с пицари, които знаят какво правят.

    Извращения, като царевица, луканки, яйца, шунки, пилешко и кашкавал преобладават по българските пицарии.

    За тестото да не говорим. Но има и добри места.
    ==
    Е как ще има добри пицари като тестото се прави от италинско фуражно / модерно/жито , което е избелено с подобрители. Като и френските франзели.
    Българската пица се правеше от жито 301 осилесто. . Добивът му е наполовина от италинското модерно фуражно. Като модерната италианска пица.

    Българската пица вървеше с един домат от градината или с един грозд от лозето. Последно закусих в Добрич с рогчета , вътре пак със сиренце без шарена сол и масълце направено от такова брашно. То по магазините нямаше олио , та камо ли масълце. Това пак беше в миналия век.

  68. 68 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    До коментар [#28] от "Торбеш":

    😀😀😀Егаси...и как намираш време за всичко това?!?

    Или си кулинар в душата и те кефи да си угаждаш😀? РЕСПЕКТ!

    ------------

    Пицата е религия, но рядко се намира добър пица ресторант с пицари, които знаят какво правят.

    ***Извращения, като царевица, луканки, яйца, шунки, пилешко и кашкавал преобладават по българските пицарии. За тестото да не говорим. Но има и добри места.Винаги с биричка, пицата е храна за бедните, уж, а в добрите пицарии гони 20-25 лева. И винаги след сутрешното капучино, да не забравите. Пица с вино или капучино = не.
    —цитат от коментар 65 на voinotzapad


    Кльопал съм пици разни (предимно в Италия, но и в Европата).

    САМО в България видях пица с...царевични зърна! ТрЕбе го патентоват!

    Относно "пица с луканка"-не е ли прекалено скъпа луканката? Или на триъгълник пица слагат 2 парчета по 2х2 мм и я наричат "пица с луканка" за да вземат тройна цена на "добавката"?

    Което не ми харесва много в "бългрските пици" е дебелото тесто долу. А в Италия (освен в Пица Хът, ако го имат за 'мириканските туристи) пиците са с МНОГО тънка коричка-като тази на снимката.

    До коментар [#65] от "voinotzapad":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  69. 69 Профил на Люгер Химарс
    Люгер Химарс
    Рейтинг: 8 Неутрално

    ренегатът-македонист-титовист освен прост е и неграмотен невежа: "Причината се корени в това, че видимо е по-евтина в сравнение със скъпите спагети, които остават за неделите у дома и празничните дни."

    това просто не е вярно. Но какво да очакваме от един злобен/празен чичко, който не е излизал от социализма и всичко западно му изглежда "скъпо за празничните дни"? Имаше такъв филм, goodbye lenin....тук положението е досвидания дечэв....

  70. 70 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    До коментар [#37] от "Bullet":Американците винаги поамериканчват (развалят) всичко! “Пица Хът” не е пица ресторант, нито пък Domino's! Най-вкусните пици съм ял в Наполи преди петнадесетина години. Пак да кажа, че не си падам по пица и паста - предпочитам телешки стек!
    —цитат от коментар 46 на vassilun


    😀 С теб сме в една партия-на карниворите😀 Бищека Фиорентина е за нас : ГОЛЯМА чиния, на нея телешка пържола по голяма от чинията

    Имах бизнес'контрагент от Фиренце. Той знаеше 10 думи на английски, аз-(в началото) двайсетина на 'талянски ама се разбирахме чудесно😀 Приказката за кравата и телето 😀(бизнес'кореспонденцията я водеха вече възрастните му деца)

    Та...кани ме в кръчма в едно от първите ми посещения, поръчва ми СПЕЦИАЛИТЕТЪТ-спагети със сос с трюфели-порцията 4-5 по скъпа от друга с обикновен сос...Не усетих голяма разлика. Личеше ми, 'ма той широко скроен не се обиди

    На следващият път-Бищека Фиорентина😀 На пол'вин цена от трюфелите ама взе бутилка и кусур вино от неговото Кианти Класико ДОКГ да я довърша😀 Лъснаха ми очите😀 И НЕГОВИТЕ-карнивори бяхме и двамата😀!
    До коментар [#46] от "vassilun":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  71. 71 Профил на danvan СУПЕР
    danvan
    Рейтинг: 7568 Весело

    При мен няма такъв проблем. Може да е от твоя браузър.
    —цитат от коментар 25 на jke161247332


    И при мен всичко си работи нормално ...


    Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
  72. 72 Профил на danvan СУПЕР
    danvan
    Рейтинг: 7568 Весело

    В момента правя пица.Как се прави ли?Първо, продава се плоча 35х40см от технически камък за фурна.Имитацията на традиционна каменна фурна на дърва е почти пълна в домашни условия.Плочата се слага във фурната на решетката и половин час преди да печем пицата, се загрява на максимална температура.Второ. Тестото:- 500г. брашно тип 00 или “за пица”;- 250мл топла (35оС) вода;- 1 ч.л.захар;- 1 ч.л. суха мая;- 1ч.л. сол;- 2-3с.л. зехтин;Всичкото това се разбърква в купа и се омесва на хубава топка, която се покрива с фолио и се оставя на 30-35оС да втаса за 2-3 часа или докато си удвои обема;Трето. Моцарела. Купува се, но е по силите на всеки да си направи в домашни условия, ето как:- Фермерско мляко - 6-7литра, сипваме го в тенджера и му добавяме пакетче лимонтозу (10-12г); загрява се в тенджера до 32оС, след което се забърква с мая за сирене (1ч.л. течност, купува се в Кауфланд) и се оставя.- След 30-40минути в тенджерата имаме гъста като кисело мляко маса. Нарязваме я с дълъг нож на кубчета 2х2см;- Загряваме тази маса в тенджерата с непрестанно бавно разбъркване до 45-48оС. За няколко минути в тенджерата имаме гъста събираща се топка - това именно е моцарелата.- прецеждаме, изливайки в дупчен съд (коландер);- топката на дъното се меси като тесто, събирайки го отвън-навътре; Отрязваме си парче от това тесто и с две ръце го теглим и събираме двата края. Теглим пак и събираме двата края. Това се повтаря десетина пъти и многопластовата топка моцарела е готова. После още едно парче, още и още едно - стават 6-7 хубави топчета с диаметър 6-8см и тегло около 1-1,3кг готова моцарела;Четвърто. Пицата.Втасалото тесто го нарязваме с вертикално движение на три или четири части. Не обръщаме тестото, а го натискаме с ръце и го раздърпваме настрани. Всяка част се разточва на тънък-тънък кръг с диаметър около 25см, като по края се оставя борд, за да не прелее плънката. Оставя се да втаса за около 15-20минути на стайна температура.Пето. Печенето. - камъкът е нагрят за 30минути във фурната.- на дъска, обилно поръсена с брашно, разполагаме тестото за първата пица. Мажем с четка със зехтин борда на пицата; покриваме дъното с настърган и отцеден домат; нареждаме моцарелата, нарязана на филийки; Посоляваме я; нареждаме гъби, шунка и т.н.;Зехтин; Подправки - риган, мащерка;Внимателно слагаме пицата върху камъка, ето защо дъската на пицата трябва да е добре поръсена с брашно;Пече се за около 3-5 минути; През това време гарнираме следващата, после следващата и т.н.Резултатът е - гарантирам! - “като в Италия”, защото и когато всичко е спазено.
    —цитат от коментар 28 на Торбеш


    Ето моята любима пица:

    Пица Маргарита
    Необходими съставки:
    За тестото:

    500 г брашно
    300 мл хладка вода
    7 г суха мая (или 25 г прясна мая)
    1 ч.л. захар
    2 с.л. зехтин
    1 ч.л. сол
    За соса:

    400 г консервирани домати (или доматен сос)
    2 скилидки чесън (ситно нарязани)
    1 с.л. зехтин
    1 ч.л. захар
    Сол и черен пипер на вкус
    Щипка сушен босилек или риган
    За гарниране:

    200-300 г моцарела (настъргана или нарязана на кръгчета)
    Пресен босилек за поръсване
    Зехтин за поръсване
    Инструкции:
    1. Приготвяне на тестото:

    В голяма купа разтворете маята и захарта в хладката вода. Оставете за около 5-10 минути, докато сместа започне да шупва.
    Добавете зехтина и солта, след което започнете да добавяте брашното малко по малко, като разбърквате с лъжица.
    Когато тестото започне да се оформя, го прехвърлете на набрашнена повърхност и месете около 8-10 минути, докато стане гладко и еластично.
    Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втаса за около 1-2 часа или докато удвои обема си.
    2. Приготвяне на соса:

    Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете чесъна и го запържете за около 1 минута, докато ухае.
    Добавете доматите (или доматения сос), захарта, солта, черния пипер и сушените билки. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато се сгъсти.
    3. Сглобяване на пицата:

    Загрейте фурната на 220°C. Ако имате камък за пица, го поставете във фурната, за да се загрее.
    Разделете втасалото тесто на две части. Разточете всяка част върху набрашнена повърхност, за да получите кръгла или правоъгълна форма, според предпочитанията.
    Прехвърлете тестото върху хартия за печене или директно върху загретия камък за пица.
    Разпределете равномерно доматения сос върху тестото, след това наредете моцарелата.
    Печете пицата за около 10-12 минути или докато краищата станат златисти, а сиренето се разтопи и започне да се зачервява.

    Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
  73. 73 Профил на danvan СУПЕР
    danvan
    Рейтинг: 7568 Весело

    Мухлясалото сирене на бедните също има интересна история, как става кралска храна, а после - масов продукт с името "синьо сиерене". Едно време си носех мухъли от скъпите сирена и си ги присаждах на бяло саламурено сирене, като ги държах в обща кутия в хладилника. За 1 месец бялото го правех синьо.
    —цитат от коментар 51 на cinik


    По време на гладната виденова зима си правех сам рокфор.

    Взима е са трошица от каквото и да е синьо сирене и се слага в гърне с похлупак заедно със всякакво сирене или кашкавал, топено, пушено, каквото имате.

    Държи се 10-тина дни до камина или печка, на топло, но не прекалено близо и е готово.

    Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
  74. 74 Профил на danvan СУПЕР
    danvan
    Рейтинг: 7568 Весело

    Тук при мен правят страхотни пици, нищо че не съм в италия ...

    Много бира пият обаче ...

    Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
  75. 75 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    ренегатът-македонист-титовист освен прост е и неграмотен невежа: "Причината се корени в това, че видимо е по-евтина в сравнение

    ***със скъпите спагети, които остават за неделите у дома и празничните дни."това просто не е вярно.

    Но какво да очакваме от един злобен/празен чичко, който не е излизал от социализма и всичко западно му изглежда "скъпо за празничните дни"? Имаше такъв филм, goodbye lenin....тук положението е досвидания дечэв....
    —цитат от коментар 69 на Люгер Химарс


    И мен ме зачуди това "...***със скъпите спагети, които остават за неделите у дома и празничните дни."това просто не е вярно. ..."

    Спагетите са най евтината (и бързата) храна за в къщи в Италия, ако имаш под ръка вече приготвени сосове (домашни) или кутия/буркан купешки😀 Които (купешките) хич' биля не са зле!

    Това за който кльопа спагети (и не брои въглехидратите като мен😀).
    До коментар [#69] от "Люгер Химарс":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  76. 76 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    ...По време на гладната виденова зима си правех сам рокфор...
    —цитат от коментар 73 на danvan


    По него време СЕ ШАШВАХ как в София по деликатесните магазини имаше СТРАХОТНИ френски "миризливи" сирена на НУЛЕВА (за мен) цена $5-10/кило. И крем'сирене "Ла Ваш Кири" още по евтино-ПОД 1/2 цена на тях в Европа. Но БЕЗБОЖНО скъпи за бългрите-тогава и прясно мляко липсваше! Влачех СВРЪХ багаж до Израел, декларирах ги "за лична употреба" на "червената пътека" и минавах без мито-И ПРАЗНУВАХМЕ с приятели в Израел.

    После ми обясниха далаверата: Разни "коНсомолци" си организирали "студентски фондации", и почнали да получават от тогавашното ЕЕС (преди ЕС) храни като дарения/СУПЕРеФтиджос! И ги продвали на магазините евтино, а магазините ги препродавали на дребно ПАК ЕВТИНО (щото нямало търсене на луксозни стоки)!


    До коментар [#73] от "danvan":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  77. 77 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    П.с. Пропуснах да добавя: Тези "студентски (май) фондации" били освободени от внносни мита (и акцизи за други продукти). ДАЛАВЕРИ КОМУНЯРСКИ!

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  78. 78 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Весело

    Мухлясалото сирене на бедните също има интересна история, как става кралска храна, а после - масов продукт с името "синьо сиерене". Едно време си носех мухъли от скъпите сирена и си ги присаждах на бяло саламурено сирене, като ги държах в обща кутия в хладилника. За 1 месец бялото го правех синьо.

    —цитат от коментар 51 на cinik-----------------

    ---------------------------

    По време на гладната виденова зима си правех сам рокфор.

    Взима е са трошица от каквото и да е синьо сирене и се слага в гърне с похлупак заедно със всякакво сирене или кашкавал, топено, пушено, каквото имате.

    Държи се 10-тина дни до камина или печка, на топло, но не прекалено близо и е готово.
    —цитат от коментар 73 на danvan


    😀😀😀 Сиромах човек -ЖИВ 'ГЯВОЛ😀 Па и коносьор-угажда си със сини сирена по Виденово време😀

    РЕСПЕКТ и към двамата ви😀!


    До коментар [#73] от "danvan":


    До коментар [#51] от "cinik":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  79. 79 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Някой да е виждал пица със СИРЕНЕ?
    —цитат от коментар 9 на Deputat 241


    ненам, покрай тибя сме виждали зелен чорап у сандал

    ...и журнална файлова система на португалски

  80. 80 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    РЕСПЕКТ и към двамата ви😀!
    —цитат от коментар 78 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


    Моше, гуй, виде ли гуй?

    https://ibb.co/xSpJb4D

    ма, мое и да има грежки

  81. 81 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#66] от "ПП Ние врабчетата":

    “ Излизал съм им почти без пари.”
    ——
    Пестеливостта се учи, както и повечето други неща. Аз и до ден днешен си събирам трохите хляб и си ги изяждам, че както ме е учила баба ми е “грехота” да се изхвърлят. Не че ям много хляб, в интерес на истината … то не било хляб, а въглехидрати и било вредно, казват. Затуй, сигурно баба ми си отиде на 93 години. Ако не ги беше яла тия въглехидрати сигурно щеше да изкара поне до 150.

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  82. 82 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#81] от "Gretel ":

    нещо теа дни не моа са надървя на

    https://duckduckgo.com/?q=youtube+boccherini+la+musica+notturna

    ма па и теб та нема ми заший ени подаръчне пуре

  83. 83 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Luigi Boccherini: "La musica notturna delle strade di Madrid" | Ensemble Pulcinella | BR-KLASSIK
    https://www.youtube.com/watch?v=U6ymLGWC0zE

  84. 84 Профил на  Дедо Лойко
    Дедо Лойко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#81] от "Gretel ":

    нещо нищо интересно не намиргам

    Boccherini. La Música Nocturna de Madrid Director JaeSik LIM
    https://www.youtube.com/watch?v=Y9niwzsq9DI

  85. 85
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  86. 86
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  87. 87 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 4013 Неутрално

    Има един много вкусен сандвич, обикновен, плебейски (тънка филия хляб, не много стар все пак, намазан с краве масло, резен бяло саламурено сирене, ечервен пипер), но когато се запече в парти крила става почти изискан, и което е по-важно - много вкусен!
    Пицата е нещо подобно, но в Италия нещата са еволюирали, добавили са зехтин, малко повече подправки, домати, които страшно се променят след като се запекат. Ей така с малко въображение и елементарното ястие може да стане изискано.

  88. 88 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 4013 Неутрално

    До коментар [#87] от "pontius_glarus":

    Боб се яде почти в цяла Европа. Ние го наричаме "прост като боб", макар че някои го запържват с паприка, други довършват термичната обработке във фурната, а трети малко по-лакоми добавят запечена наденица. И чаша червено вино.
    В Тулуза към боба добавили мако повече подправки, наденички, конфи (патешки бутчета с термична обработка в патешка мазнина), ими гъби в масло, и ето ти първата гозба, сервирана с първото захлаждане в края на октомври, или началото на ноември - касуле! Реално боб, ама не съвсем, ПРОСТО са му добавили повече въображение. Абе френска му работа!

  89. 89 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3484 Неутрално

    Има един много вкусен сандвич, обикновен, плебейски (тънка филия хляб, не много стар все пак, намазан с краве масло, резен бяло саламурено сирене, ечервен пипер), но когато се запече в парти крила става почти изискан, и което е по-важно - много вкусен!Пицата е нещо подобно, но в Италия нещата са еволюирали, добавили са зехтин, малко повече подправки, домати, които страшно се променят след като се запекат. Ей така с малко въображение и елементарното ястие може да стане изискано.
    —цитат от коментар 87 на pontius_glarus


    Сандвичи много!😀

    Любимият ми , от детинство, е "циганска баница"-филия топъл хляб полята с олио и поръсена с червен пипер😀

    И до днес си го правя чат'пат. Е "хлябът" е филийка "специален" хляб с почти 0 гр въглехидрати/100 гр (но богат с фибри) , затоплена в микро. Полята със зехтин (олио не ползвам от бая години). Пипера е същият😀

    'Талянският вариант е Брускета: 2 -3 препечени (до тост) пол'вин филийки, поляти със зехти и поръсени с орегано и смлян базилику. По нашенските 'талянски кръчмета струва 10++ кинта! За сравнение-кутия 'мирикански цигари са 3-4-5 кинта, литър прясно мляко е 3.5 лева, стандартен хляб-4 лв.
    До коментар [#87] от "pontius_glarus":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  90. 90 Профил на RanBosilek
    RanBosilek
    Рейтинг: 359 Неутрално

    dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/pontius_glarus "])

    Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?
  91. 91 Профил на RanBosilek
    RanBosilek
    Рейтинг: 359 Весело

    временно спасение от друг един досадник:

    dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/moi6e_tolkoz_bre "])

    Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?
  92. 92 Профил на RanBosilek
    RanBosilek
    Рейтинг: 359 Неутрално

    циник, досадник, тъпак:

    dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/cinik "])

    Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?
  93. 93 Профил на RanBosilek
    RanBosilek
    Рейтинг: 359 Весело

    и тоя тъпак тоже:
    dnevnik.bg##.ct:has(.cl>span>a[href$="https://knetwork.capital.bg/torbesh "])

    Other than that, how was the play, Mrs. Lincoln?
  94. Сикаджийската мутра даваше на нацията 12 години само ПОСТНА пица

    МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА
  95. 95 Профил на Измет на Слънце
    Измет на Слънце
    Рейтинг: 208 Неутрално

    Браво, Дечев! Тук ти е силата! За какво изобщо ти беше да оправдаваш сърбоманите и македонстващите?!

    Смех цена нема!
  96. 96 Профил на До руските мекерета
    До руските мекерета
    Рейтинг: 2082 Любопитно

    До коментар [#55] от "Gretel ":

    Или пък сред облизващите трохите по масите на хората?

  97. 97 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#96] от "До руските мекерета":

    “ сред облизващите трохите“
    ——
    Здрасти колега по трохите, аз облизвам тия на входа, ти —на изхода.

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  98. 98 Профил на Gretel
    Gretel
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#96] от "До руските мекерета":

    Аз понякога казвам по нещо и за себе си, а ти, по обясними причини - нищо. Ако не измислиш нещо, ша почна да та прескачам без поглед както правя с тъпитата, т.е. дребните ти гнусотийки ще си останат за собствено ползване. Последно предупреждение.

    Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
  99. 99 Профил на Gopeто СУПЕР
    Gopeто
    Рейтинг: 1447 Неутрално

    Аз съм свидетел на възхода на пиците от 1980 - те (от гарнирани пити, нямащи много общо с италианските до перфектните в някои пицарии днес). Спомням си, че първите майка ми ги правеше като питка с плънка, бухнала дебела. После в един италиански ресторант на " Раковска в София срещу операта - ходех там всеки път, когато бях в центъра на София. Там за пръв път опитах и спагетите, които майка и татко почнаха да готвят по рецепта от готварска ктига със заглавие "Готварска книга за мъжа". Тази книга естествено повече я ползваше майка, отколкото татко.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #