Мидите отдавна са влезли в менюто на много народи. Хранителната стойност на мидите и техните вкусови качества ги правят търсен деликатесен продукт. По съдържание на белтъчини миденото и говеждото месо са почти еднакви, но мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор. Миденото месо съдържа също витамини от групата В ( В1, В2, В12 ) и С, богато е на фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен. Една порция миди на ден е достатъчна за набавянето на необходимия за организъма цинк.
За една година черната черноморска мида ( Mytilus galloprovincialis )
достига търговски размер, който е между 4 и 6 см. Тя расте много бързо и е изключително вкусна.Мидите се захващат за 5 метрови въжета които са закачени за поплавъци.
Мидената ферма си има охрана . Докато расте мидата е в горния слой на водата и далече от брега .Там течението е по силно и морето не е замърсено както около брега.Мидите от скали са много по- мръсни и жилави ,отколкото от отглеждани в ферми.Местните рибари казват че това е " агнешкото " на мидите.
Веднага след като бъдат извадени ,мидите се пласират на заведения а една част в хладилни чанти заминава в София.