Консумацията на пилешко нараства
През тази година е отчетено повишаване на потреблението на птиче месо с 10 - 12%, като средномесечната консумация е 900 г на човек. Това сочат последните данни на САПИ (Система за агропазарна информация). Според търговци птичето месо е предпочитано заради ширещата се психоза за луда крава, което доведе до по-слабо търсене на телешко.
През осемте месеца на тази година изкупната цена на пилетата бройлери е в рамките на 1.40 - 1.90 лв. за килограм живо тегло. Цените на едро на замразените пилета се движат в диапазона 3 - 3.50 лв. за килограм.
Основен проблем пред българските производители остава нелегалният внос на птичи продукти. В тази връзка от съюза поискаха от новото ръководство на Агенция "Митници" да въведат минимални цени, по които да се начислява митото при внос.
Очакванията, че след приватизацията на производствените мощности производството в отрасъла ще се възстанови бързо, не се оправдаха. През 1990 г. страната е произвеждала близо 3 млрд. броя яйца, докато през 2000 г. количеството е едва наполовина. Подобен спад бележи и производството на птиче месо - от 190 хил. тона на 93 хил. тона през миналата година. Символичен е и износът на птиче месо и яйца, като през миналата година са изнесени едва 15 млн. броя яйца и 5 хил. тона месо.