Търсенето на свинско месо расте

Търсенето на свинско месо расте

Търсенето на свинско месо се покачва и цената му ще се повиши с до 10 процента до края на годината. Това прогнозират агроексперти в доклад на САПИ ООД (Система за агропазарна информация към земеделското министерство). Очакваното поскъпване според експертите може да се дължи и на облекчаването на режима за внос на месо от пролетта на тази година. Значително по-ниските цени на вносното месо провокираха бърз спад в изкупните цени, което не се отрази първоначално при крайните продукти и особено при суровото месо, смятат специалистите от САПИ.

Производителите оспорват заключенията и прогнозите на експертите.

Ако цената на свинското месо се покачи с 10-15%, това не означава, че крайните продукти също ще отбележат подобен скок, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Ира Павлова. Според нея вносът на суровина не се е отразил на пазара, защото той е съвпаднал с недостига на свинско месо за преработвателната промишленост.

В магазинната мрежа цената на дребно на свински бут се задържа на средно ниво 7.37 лева за килограм през първите три месеца на годината. Последва спад с около 20% до август, тъй като обикновено през пролетта и лятото потреблението на свинско месо и продукти намалява.

Павлова смята, че преработвателните компании се стремят да не променят цените, за да могат да реализират по-високи продажби. Засега на пазара няма тенденция към поскъпване на месото, казва и председателят на Асоциацията на свиневъдите Галя Бъчварова. Тя смята, че движението на цените следва промяната в изкупните стойности на живите животни. Вече се наблюдава тенденция, при която собствениците на ферми за свине изграждат и месопреработвателни предприятия, обясниха експерти от земеделското министерство. Така отглеждането и угояването на свине и производството на месни продукти се съсредоточава в големи компании, които могат да влияят при определянето на цените на пазара.

Разходите за отглеждането на свине са в доста широк диапазон за различните региони на страната. Те зависят преди всичко от качеството на фуражите, които се използват. Фермите имат различни възможности за осигуряване на качествен фураж. Себестойността на продукцията варира от 1.50 до 2.50 лева за килограм живо тегло. От началото на годината се наблюдава непрекъснат спад в изкупните цени на прасетата. През януари средната стойност е била 2.63 лева за килограм, докато през август е намаляла до 1.54 лева за килограм живо тегло.

------------------

Според информацията на САПИ цената на свински врат от 7.49 лева за килограм през януари достигна до 6.10 лева за килограм през август. Средномесечната цена на пресните колбаси бележи максимум през март и се задържа на същото ниво през април, след което следва спад през юли и август. Докато максималните цени при сухите колбаси са достигнати през февруари, като се задържат през март и постепенно намаляват през летните месеци.