Производството на заешко месо нараства с 6%

Производството на заешко месо нараства с 6%

Към края на 2003 година се очаква производството на заешко месо в страната да достигне 3200 тона, което е с около 6% повече спрямо предходната година. Това става ясно от анализ земеделското министерство. Увеличението е в резултат главно на предвиждания ръст с 8% на майките от основното стадо. Делът на промишлено добитото заешко месо заема около 50% от общо произведеното. През 2003 г. се прогнозира слабо увеличение на промишленото производство с 3% - до 1617 тона. Произвежданото в България заешко месо напълно задоволява търсенето на вътрешния пазар, поради което както през тази, така и през предходните години няма да има внос. Хората, които произвеждат заешко месо, твърдят, че у нас няма традиции при консумацията на този продукт. Консумацията му е на много ниско ниво - между 300 и 400 грама на човек. Въпреки това се очаква потреблението на заешко месо постепенно да нараства заради доказаните му вкусови и диетични качества, както и промяната на хранителните навици на населението през последните години.

Предвижда се износът на заешко месо през 2003 г. да се задържи на нивото от предходната година - 0.2 тона, главно за Гърция, Италия и Малта.

Реализацията на заешкото месо е трудна както на вътрешния, така и на външните пазари. Основен ограничаващ фактор са високите цени, на които се предлага. Именно по тази причина износът на месо от зайци е минимален. Друга причина за слабия експорт е липсата на лицензирана кланица за износ в страните от Европейския съюз, където има търсене на българско заешко месо.

Високите производствени разходи при отглеждане на зайците формират и висока себестойност на продукта. Цените ще се задържат като миналогодишните - изкупните цени са около 2.70 лв. за кг живо тегло, цените на едро - 4.80 лв. за кг и цените на дребно - 7.20 лв./кг.

Според данните на сдружение "Национална асоциация на зайцевъдите" през 2002 г. броят на майките от основното стадо е около 60 000. По-голяма част от тях не са от породите, предназначени за кланична обработка и се развъждат за задоволяване на собствени потребности. Напоследък се наблюдава тенденция на нарастване броя на отглежданите зайци от породите Калифорнийски и Бял новозеландски, които са специализирани за производство на месо. От тези породи в страната се отглеждат около 25 000 броя майки. По експертна оценка общият брой на зайците през 2002 г. е около 1 870 000.