Производството на заешко месо нараства с 6%
Предвижда се износът на заешко месо през 2003 г. да се задържи на нивото от предходната година - 0.2 тона, главно за Гърция, Италия и Малта.
Реализацията на заешкото месо е трудна както на вътрешния, така и на външните пазари. Основен ограничаващ фактор са високите цени, на които се предлага. Именно по тази причина износът на месо от зайци е минимален. Друга причина за слабия експорт е липсата на лицензирана кланица за износ в страните от Европейския съюз, където има търсене на българско заешко месо.
Високите производствени разходи при отглеждане на зайците формират и висока себестойност на продукта. Цените ще се задържат като миналогодишните - изкупните цени са около 2.70 лв. за кг живо тегло, цените на едро - 4.80 лв. за кг и цените на дребно - 7.20 лв./кг.
Според данните на сдружение "Национална асоциация на зайцевъдите" през 2002 г. броят на майките от основното стадо е около 60 000. По-голяма част от тях не са от породите, предназначени за кланична обработка и се развъждат за задоволяване на собствени потребности. Напоследък се наблюдава тенденция на нарастване броя на отглежданите зайци от породите Калифорнийски и Бял новозеландски, които са специализирани за производство на месо. От тези породи в страната се отглеждат около 25 000 броя майки. По експертна оценка общият брой на зайците през 2002 г. е около 1 870 000.