Градинари и преработватели ще договарят цените
Производителите на плодове и зеленчуци и консервните заводи от тази
година започват да договарят цените, количествата и качеството на
изкупната продукция, каквато е европейската практика. Договорите ще се
регистрират в браншовите съюзи за по-добра отчетност и улеснение при
изработването на маркетинговите стратегии. Това съобщи Константин
Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и
зеленчуци и шеф на фирма.
В края на миналата седмица представители
на асоциация "Пипер", Съюза на градинарите в България и съюза на
преработвателите са изработили типовия договор, който след обсъждане с
фермерите и бизнеса ще бъде приет окончателно. Това ще стане на
национално съвещание в Хисаря в края на месеца, на което са поканени
големи арендатори, собственици на градини и представители на
преработвателните предприятия. Целта е да се планира производството на
плодове и зеленчуци, така че максимално да се избегнат дефицитите или
свръхпредлагането на пазара, поясни Константин Ламбрев.
В проекта за
договор двете страни се задължават да предават и изкупуват определени
количества домати, краставици или пипер, като се фиксират и минимални
цени. Ако градинарите не предадат обещаните количества, трябва сто
процента да компенсират консервните предприятия за липсите. Същите
неустойки ще дължат и преработватели, които откажат да изкупят от
градинарите заявените количества. В договорите подробно ще се
представят и изискванията за качество при оценката на продукцията.
Въпреки че стандартите вече не са задължителни, ще върнем старата
практика за окачествяване на зеленчуците и плодовете, обясни още шефът
на преработвателите. Няма да се приемат загниващи или проядени от
насекоми зеленчуци и плодове. Ако консервите ще се изнасят в
Европейския съюз, земеделските производители трябва да знаят това
предварително и да използват само позволените в общността растителни
препарати, за да няма пречки през износа, обясниха още експерти.
С
допълнителни клаузи в договорите ще се определят изключенията, при
които цените и количествата могат да бъдат променяни. Тези механизми ще
се прилагат за защита на производителите при необичайни климатични
условия, каквито бяха пороите през миналата година, поясни още Ламбрев.
Ако годината е добра и има свръхпредлагане, консервните заводи ще са
длъжни да изкупят повече продукция от необходимото, тъй като цените ще
паднат и фермерите ще загубят. При дефицити пък градинарите нямат право
да надуват прекомерно цените, тъй като това ще засегне
преработвателите, обясни още бизнесменът.
Миналата седмица
консервните заводи представиха своите цени, които тепърва ще обсъждаме,
обясни и председателят на асоциация "Пипер" Георги Димов. Според него
новите договори най-после ще сложат ред във взаимоотношенията с
консервните фабрики и ще пресекат порочната практика един производител
да се презастрахова, като сключва договори с няколко завода.
През
последните четири години консервната индустрия е удвоила производството
си. Докато през 2000 г. са произведени 88 хил. т консервирани плодове и
зеленчуци, през 2004 г. комбинатите са пуснали на пазара близо 200 хил.
т., сочат данни на агростатистиката. Първоначалните прогнози за 2005 г.
бяха за 300 хил. т зеленчукови консерви и 127 хил. т плодови, но поради
лошата година тези цифри ще бъдат занижени, обясниха експерти.
Най-голям дял в преработените зеленчуци заемат доматите, пиперът,
корнишоните и синият домат. При консервираните плодове предпочитани са
прасковите, ябълките, черешите и сливите.