Мидена плантация се разширява с пари по САПАРД

Мидена плантация се разширява с пари по САПАРД

Започна реализацията на втория етап на проект по програма САПАРД на стойност 300 хил. евро за култивирано отглеждане на черни миди в района на каварненския залив Дълбока, съобщи управителят на плантацията Веселин Прокопиев. Той уточни, че целта на проекта е да се увеличи годишният добив с 250 тона. Преди две години предприемачът защити друг проект по САПАРД за 206 хил. евро и тогава добивът на миди нарасна от 22 хил. на 60 хил. тона годишно.
Прокопиев затваря цикъла на производство с ферма за култивирано отглеждане на кафяви водорасли и вече експериментира върху площ от 50 дка. Биопродуктите, които водораслите изхвърлят, ще служат за храна на мидите, е идеята му. Информацията му е, че плантацията за водорасли е уникална за Черно море. Водното растение се среща в морето, но заради риск от нарушаване на биологичното равновесие не се събира промишлено.
Предприемачът е в бранша с миди от 1992 г. и е собственик на първата плантация за морския деликатес в региона. Избрал е залива край Дълбока заради закътаността му и защитата от морски течения, чистата вода и естественото разпространение на черната мида в района. Мекотелите се отглеждат на дълбочина 10-15 м в специални “чорапчета”. Съоръженията не трябва да опират дъното, за да не влиза пясък в черупките. Между година и година и половина е периодът, в който мидите достигат до необходимия търговски вид от 4 см. Реколтата от морските дарове се реализира в заведения по Черноморието. Прокопиев е собственик на ресторант в района на фермата, в който предлага оригинални кулинарни рецепти.