Брашното и хлябът плавно поскъпват
Въпреки намеренията на производителите от септември да вдигнат цените на хляба на един лев, почти в цялата страна той се предлага между 80 и 90 ст. за килограм. Хората от бранша настояваха за по-рязко поскъпване, за да инвестират в производствата си, стана ясно на провелия се консултативен съвет по зърното.
От 1 септември всички хлебопроизводители трябва да започнат да внедряват системата за контрол върху критичните точки НАССР. За разлика от преработвателите на месо и мляко, които успяха в срок да въведат системата, браншът изостава критично. На консултативен съвет обаче този проблем почти не е разискван. От браншовата камара на индустриалците хлебопроизводители са съобщили, че хлябът ще запази сегашните си цени и няма да надхвърли 1 лв. На този етап най-скъпо вървят продажбите в Стара Загора и Ямбол - по 90 ст. София запазва най-ниските цени - 68 ст. за килограм хляб.
Плавно растат и цените на брашното, като тон се предлага по 450 лева с тенденция да стигне 500 лв., е обяснил председателят на Асоциацията на мелничарите и на Консултативния съвет по зърно Христо Андреев. Радослав Козаров от Асоциацията на търговците на зърно отново е предупредил за опасността от следващата година вътрешният пазар да блокира заради лошото качество на зърното. На европейския пазар цената на зърното се определя от качеството й и ако фермерите продължават да вадят само пшеница от втора Б група, мелниците ще започнат да се зареждат с внос, смятат експерти.
Есенната сеитба изостава значително, сочат данните на агроминистерството. До средата на октомври с пшеница са засети едва 3.2 млн. дка, а с ечемик - 611 хил. дка. Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова е призовала стопаните по-активно да усвояват субсидиите и кредитите за сеитбата.