Консервните заводи ще пестят до 15% от енергия

Консервните заводи, които имат система за наблюдение на енергийното потребление, могат да пестят до 15 на сто от разходите си. Подобни системи работят успешно в пивоварните на "Карлсберг България", в "Елпром Елин" и в завода за каучукови изделия "Зебра" в Нови Искър. Това съобщиха експерти от Агенцията за енергийна ефективност на семинар за нормативната уредба в областта на околната среда и спестяването на енергия, организиран от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и германския център за техническо сътрудничество GTZ.
Консервната индустрия е сред големите потребители на енергия, където освен традиционните разходи за задвижване на машините има и допълнителни процеси на подгряване, охлаждане, замразяване и сушене на плодовете и зеленчуците. Изследване на хранителната промишленост в САЩ показва, че около 29 на сто от използваната енергия отива за подгряване, а процесите на замразяване или охлаждане отнемат 16 на сто от потреблението. Разходите на българските предприятия при сушенето и замразяването са значително по-високи основно заради енергоемките технологии, обясниха експерти. Ако искат да повишат ефективността си, компаниите трябва да инвестират в енергоспестяващи системи, обясни Кольо Колев, директор в Агенцията за енергийна ефективност. Досега в различни промишлени отрасли са изпълнени 51 енергийни проекта на обща стойност 7.4 млн. евро. Икономиите от прилагането им се изчисляват на 2.3 млн. евро, като инвестициите се възвръщат в различен период от време - от година и половина до пет години. Най-бърз ефект се постига при газифицирането на производството, както и при внедряването на нови технологии, сочат разчетите.
Според новото законодателство всяко предприятие с годишно потребление над 3 хил. мегавата ел. енергия подлежи на обследване за начина на използваните мощности. Въз основа на този анализ се прави преразпределение на използваната енергия.
От януари 2007 г. консервните предприятия трябва да имат и всичките разрешителни за ползване на вода, за пречистване на отпадните води, почвите и въздуха, прилагани в българското законодателство. Поне 30 са законите и наредбите в областта на опазването на околната среда, които бизнесът трябва да спазва.