Системата HACCP ще затрудни къщите за гости

Системата за контрол на критичните точки (НАССР), която след 1 януари 2007 г. трябва да е въведена във всички заведения за хранене, сериозно ще затрудни работата на къщите за гости. Това алармираха представители на туристическия и ресторантьорския бранш по време на семинар в Кметовци, посветен на развитието на автентичния туризъм в България. По мнение на бранша системата е осакатяваща за обектите, които са известни с домашно приготвената храна.
Въвеждане на НАССР ще ограничи дейността на къщите за гости, като им забрани да предлагат на посетителите си домашно приготвен хляб, домашно кисело мляко или традиционни ястия, каза Соня Капсъзова, която е съсобственик на "Капсъзовите къщи" в Ковачевица. На същото мнение е и собственичката на комплекса "Фенерите" в Кметовци Слава Каличкова. Повечето туристи идват при нас предимно заради домашно приготвената храна, добави Капсъзова.
Не е редно да се ограничи поднасянето на домашна храна на гостите, каза Тони Иванов, който е главен готвач в старозагорския хотел "Уникато". По думите му навсякъде в Европа има къщи за гости, които работят на този принцип и на които не им е забранено да готвят в домашна обстановка. Този тип туристически продукт се предлага на висока цена и привлича платежоспособни туристи, обясняват още представителите на бранша.
Напоследък на туристическия пазар в България все повече расте броят на къщите за гости, които посрещат чужденци от различни страни. Този тип обекти развиват автентичен туризъм и популяризират българската кухня, традициите и пр. В тях се предлага домашно приготвена храна, която се сервира директно в кухнята, а не в отделен ресторант. При нас дори готвим заедно с нашите гости, каза Капсъзова.
Предстои скоро къщите за гости да бъдат въведени официално в категоризацията на туристическите обекти, предвиждат подготвените промени в Закона за туризма.
Системата HACCP се очаква да създаде затруднения и сред нормалните ресторанти и заведения за хранене в хотелите, обясниха в понеделник от Националния хотелиерски мениджмънт клуб. Основната причина е в липсата на информация какво представлява системата и как функционира. Компаниите разменят информация помежду си или търсят помощта на външни консултанти. Информацията обаче не идва от официалните контролни органи, каза Ася Панайотова от браншовата организация. Все още има аспекти от системата HACCP, които ще доведат до увеличаване на разходите, но засега не се знаят подробностите около тях, казаха още от клуба. "Когато дойдат на проверка, инспекторите ще изискат неоспорими доказателства, че е провеждан контрол в критичните точки. По отношение на микробиологичната чистота на работните повърхности например контролът може да се докаже чрез резултати от лабораторни изследвания. Ресторантьорите изчислиха, че ако го извършват сами, контролът само в една критична точка на година ще им струва близо 7 хил. лв., а критичните точки са много повече, следователно и разходите", обясниха представителите на бранша.