Хлебният бранш е недоволен от глобите за свръхзапаси

Мелничарите и хлебопроизводителите настояват за промяна в наредбата за свръхзапасите от земеделски продукти, която ще ощети компаниите с превишени складови наличности. Според новия документ, ако тези запаси надхвърлят 10% от притежаваните количества през последните три години, мениджърите трябва да плащат високи глоби. Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители е депозирала молба до земеделския министър Нихат Кабил за преразглеждане на тази наредба.
Това обяви председателят на камарата Борис Инчев след заседанието на консултативния съвет по зърното, проведено в земеделското министерство.
Производителите и търговците са длъжни да докладват наличностите си за около 1600 вида селскостопански стоки, като целта е да не се допуска свръхзапасяване при по-ниски цени. При установени свръхзапаси в страната Еврокомисията налага санкции на страната, затова и ведомствата са длъжни да следят вътрешните наличности и своевременно да глобяват фирмите. "Ние разбираме, че това е система за контрол, но не може митниците да налагат глоби на български мелничари и хлебопроизводители за сделки вътре в страната. Европейските производители на друг етап в развитието им и ако за тях 10% свръхзапаси е нормално за българските компании, това е малък ресурс", коментира Инчев. Според него нормата трябва да важи при внос на стоки от трети страни като захар и месо, които реално биха застрашили вътрешните цени, но е и за стоки, произведени в страната. Според българското законодателство компаниите трябва да декларират запасите в агроминистерството до 28 февруари.
След пика в цените на зърното и брашното около празниците в началото на годината търговията се нормализира и от 300-320 лв. за тон пшеница сега офертите се движат около 270-280 лв. за тон, съобщи шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Останалите компании по веригата не предвиждат ценови аномалии. Вероятно само хлябът в София може да поскъпне, тъй като на този етап сивият сектор пласира продукцията си в столицата и на места продуктът се продава на цената на брашното, коментира Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Хлебарите са категорични, че проверките за въвеждането на системата за самоконтрол НАССР трябва да започнат, защото ако здравните инспектори не затворят нарушителите, това ще нанесе сериозни щети върху целия бранш.