Туристите се оплакват най-много от храната и услугите в хотелите

Туристите се оплакват най-много от храната и услугите в хотелите

Категоризацията на хотелите предстои да се променя, като все повече ще се обръща внимание на качеството на обслужване
Категоризацията на хотелите предстои да се променя, като все повече ще се обръща внимание на качеството на обслужване
Британските туристи, които през миналата година са почивали на българското Черноморие, са се оплаквали най-много от качеството на храната, от услугите в хотелите и от отношението на персонала към тях. Това показват обобщените данни от два от големите британски туроператори "Фърст чойз" и "Космос", които водят около 30 на сто от организираните британски туристи. Данните съобщи представителят на двата туроператора в България Богдан Христов, който е мениджър на "Хотелбедс", по време на конференцията "Поддържане на качествено обслужване въпреки текучеството".
През изминалото лято средно около 5 на сто от туристите са подали официално оплакване към туроператорите. Процентът на оплакванията се е увеличил рязко в края на сезона през октомври. Между 24 и 26 на сто от туристите са изразили оплакване от храната, като конкретното недоволство е към нейното съдържание, начина, по който е приготвена и качеството на продуктите. Най-често случаите са, когато храната се сервира като пакет all inclusive, казаха представителите на британските туроператори.
На второ място, туристите се оплакват от услугите в хотелите или по-скоро от липсата на такива. Има случаи, когато хотелът обещава СПА и здравни процедури, каквито всъщност няма, каза Христов. Друга тенденция е, че гостите на хотела често пъти очакват в него да има анимация или някакъв вид забавление, а много малко от обектите го предлагат. "У нас има схващането, че анимация трябва да има само в хотелите all inclusive. Гостите обаче държат да им се предлага някакво забавление поне два-три пъти седмично", казаха от "Хотелбедс".
Третата основна група от оплаквания е насочена към обслужването в хотелите, свързано с поведението на персонала. Конкретни мнения на туристи посочват "неприлично поведение" и "непрофесионално обслужване". Представителите на хотелите сами посочват, че имат големи проблеми с намирането и задържането на подходящ персонал. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обясняват, че липсата на кадри е една от основните бариери пред туризма. Най-съществен е проблемът в морските хотели, където персоналът се сменя всяка година.
-----------
Три специализирани технически комитети към Българския институт за стандартизация ще разработват стандарти за минимални изисквания при обслужването в туризма. Това съобщи председателят на хотелиерския клуб Илиян Иванов в четвъртък. В момента действащата наредба за категоризиране на хотелите има някои минимални изисквания за обслужване, свързани с осигуряването на безопасност за клиентите, с посрещането на туристите, поддържането на стаите и др., каза Мария Иванова от Държавната агенция по туризъм. Предстои обаче в законодателството да бъдат заложени и други изисквания за обслужването в резултат на работата на института по стандартизация.