Туристите се оплакват най-много от храната и услугите в хотелите

Британските туристи, които през миналата година са почивали на българското Черноморие, са се оплаквали най-много от качеството на храната, от услугите в хотелите и от отношението на персонала към тях. Това показват обобщените данни от два от големите британски туроператори "Фърст чойз" и "Космос", които водят около 30 на сто от организираните британски туристи. Данните съобщи представителят на двата туроператора в България Богдан Христов, който е мениджър на "Хотелбедс", по време на конференцията "Поддържане на качествено обслужване въпреки текучеството".
През изминалото лято средно около 5 на сто от туристите са подали официално оплакване към туроператорите. Процентът на оплакванията се е увеличил рязко в края на сезона през октомври. Между 24 и 26 на сто от туристите са изразили оплакване от храната, като конкретното недоволство е към нейното съдържание, начина, по който е приготвена и качеството на продуктите. Най-често случаите са, когато храната се сервира като пакет all inclusive, казаха представителите на британските туроператори.
На второ място, туристите се оплакват от услугите в хотелите или по-скоро от липсата на такива. Има случаи, когато хотелът обещава СПА и здравни процедури, каквито всъщност няма, каза Христов. Друга тенденция е, че гостите на хотела често пъти очакват в него да има анимация или някакъв вид забавление, а много малко от обектите го предлагат. "У нас има схващането, че анимация трябва да има само в хотелите all inclusive. Гостите обаче държат да им се предлага някакво забавление поне два-три пъти седмично", казаха от "Хотелбедс".
Третата основна група от оплаквания е насочена към обслужването в хотелите, свързано с поведението на персонала. Конкретни мнения на туристи посочват "неприлично поведение" и "непрофесионално обслужване". Представителите на хотелите сами посочват, че имат големи проблеми с намирането и задържането на подходящ персонал. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обясняват, че липсата на кадри е една от основните бариери пред туризма. Най-съществен е проблемът в морските хотели, където персоналът се сменя всяка година.
-----------
Три специализирани технически комитети към Българския институт за стандартизация ще разработват стандарти за минимални изисквания при обслужването в туризма. Това съобщи председателят на хотелиерския клуб Илиян Иванов в четвъртък. В момента действащата наредба за категоризиране на хотелите има някои минимални изисквания за обслужване, свързани с осигуряването на безопасност за клиентите, с посрещането на туристите, поддържането на стаите и др., каза Мария Иванова от Държавната агенция по туризъм. Предстои обаче в законодателството да бъдат заложени и други изисквания за обслужването в резултат на работата на института по стандартизация.