Ще има субсидии и за традиционните храни

Производителите на храни с признати от Европейската комисия географски означения за произход и на продукти с традиционно специфичен характер ще разчитат на допълнителни субсидии, ако създадат организации и кандидатстват за одобрение от Европейския комитет за контрол над тези храни. Безвъзмездната помощ за фермерите и преработвателите могат да достигнат до 3 хил. евро, но само за регистрирани групи производители, обясни Емилия Вълчева, експерт в министерството на земеделието. Средствата са заложени в националния план и програмата за развитие на селските райони, които в момента се разглеждат от Европейската комисия.
Новите евродирективи в областта на традиционните продукти и храните бяха приети през миналата година, но за България и Румъния ще влязат в сила с едногодишна отсрочка през 2008 г., необходима за адаптирането на местните законодателства. В момента работна група в земеделското министерство подготвя промени в двете наредби, които регламентират реда за кандидатстване, регистрация и контрол на традиционните продукти. Българските производители могат да разчитат на одобрение от ЕС най-рано след две години, тъй като процедурите по одобрение на тези храни са продължителни, обясниха още от агроминистерството.
Досега патентното ведомство е регистрирало около 50 храни и напитки с географско означение за произход, сред които карловска луканка, хисарска минерална вода, тютюн от Джебел и др. Традиционни храни според досегашното законодателство са тези, които са се произвеждали поне 50 години и в тях са влагани специфични суровини. Новото еврозаконодателство съкращава този срок на 25 години, което ще позволи на българските производители по-лесно да докажат, че даден продукт се произвеждал традиционно в даден район. Производители от Хасково вече са обявили намерения да регистрират като традиционен произвеждания в региона катък. Българските производители могат да кандидатстват за одобрение на храни с географско означение като смядовската луканка, суджукът от Елена и Горна Оряховица, смилянския боб и др. Производители от Велинград също възнамеряват да регистрират мед, произвеждан в региона.
За да бъдат одобрени от Европейския комитет, българските производители задължително трябва да се обединят в организации. Освен фермерите, които произвеждат суровината, в тези обединения могат да участват и преработвателите. Кандидатите представят достоверни доказателства за старинността на рецептите, по които се приготвят храните. Представят се и документи за учредяването на организацията, които задължително са одобрени от кметовете и местната власт. Документите съдържат и данни за количествата произведена продукция през последните години, доказателства, че тя е достатъчно популярна в регионите на производство.
Преди да кандидатстват пред европейския комитет, организациите трябва да са одобрени от земеделското министерство и да са включени в регистрите за традиционните храни и на тези с географско означение за произход. Одобрените продукти задължително имат досиета, които се поддържат в тези регистри.