Преработватели искат строг контрол на храните

Преработватели искат строг контрол на храните

Рибопреработвателите планират нови инвестиции, но проектите им зависят от законодателни промени
Рибопреработвателите планират нови инвестиции, но проектите им зависят от законодателни промени
Съюзът на преработвателите на риба съвместно с асоциациите на месо- и млекопреработвателите са изработили съвместен доклад за проверките на храните, които Националната ветеринарно-медицинска служба и здравните експерти трябва да започнат из търговската мрежа. Необичайното предложение дойде, след като оторизираните да проверяват качеството на храни институции продължават да действат постарому, вместо да прилагат европейското законодателство.
"Евроконтролът върху храните започва от магазините, но в България продължава старата практика продукцията да се инспектира само на изхода на предприятията. Оценката на риска изисква този контрол да се съсредоточи на пазара, където сивият сектор необезпокояван продължава да пласира продукцията си", обясни Валери Баронов, председател на Съюза на преработвателите на риба и собственик на "Рея фиш".
Докладът на браншовиците ще бъде внесен следващата седмица в Националния съвет по безопасността на храните към Министерския съвет, който координира държавната политика в тази област. Според преработвателите, ако контролът се насочи към крайното потребление, по-лесно могат да се открият и потенциално опасните за човешкото здраве стоки. Системата на работа трябва да се промени в самите регионални здравни и ветеринарни инспекции и това е записано в доклада на браншовиците. За целта предлагаме да има реална оценка на риска, така както е записано в законодателството, обясни още Баронов.
От една година преработвателните предприятия притежават система за контрол на критичните точки в производството, известна като НАССР. Тя гарантира, че суровините са купени от сигурни доставчици и че продукцията отговаря на всички критерии за качество. Всеки мениджър отговаря пред потребителя за качеството на продукцията си. И ако бъде установено, че стоката е некачествена или има вредни примеси, преработвателят носи отговорност според законодателството. На този етап броят на експертите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) все още е ограничен, затова и проверките се правят основно в предприятията.
Предриемачите от рибния бранш имат и други предложения към управляващите, свързани с изпълнението на оперативните програми, по които бизнесът ще може да използва субсидиите от Европейския фонд по рибарство и аквакултури. За периода до 2007 г. само за тези бази ЕС ще отпусне на България 26 млн. евро, които трябва да се оползотворят.
"За да се инвестира в бази за първично предлагане на риба, бизнесът трябва да разполага с държавни рибарски пристанища. В момента съществуват само две, като едното е частно и те приемат останалите кораби", обясни Валери Баронов.
От съюза предлагат правителството да промени предназначението на две от сегашните държавни пристанища във Варна и Созопол от търговски в рибарски, за да може пазарът да се отвори. Браншовиците предлагат и промени в закона за водите, така че да отпаднат високите такси за развъдниците, които министерството на околната среда налага на компаниите. Двете искания са внесени в Министерския съвет и се очаква решение на компетентните органи.