Сладкишите са поскъпнали с близо 15 на сто

Сладкишите са поскъпнали с близо 15 на сто

Въпреки по-високите цени специализираните щандове за сладкарски изделия в супермаркетите привличат все повече клиенти
Въпреки по-високите цени специализираните щандове за сладкарски изделия в супермаркетите привличат все повече клиенти
След хлебопроизводителите и сладкарите повишиха цените на продукцията си, които за един месец са поскъпнали с около 10-15 на сто. От няколко дни цените се овладяха и за коледните празници няма да се променят, но вероятно от януари ще последват нови увеличения, съобщи за "Дневник" председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.
Докато при хляба определящо за себестойността е зърното, то при тестените и сладкарските изделия цените зависят най-много от маргарините, сметаната и какаото. За последния месец какаовите продукти са поскъпнали с около 5%, а на маргарините - с 10 на сто. Допълнително натоварване има и заради сметаната, която още от лятото поскъпна значително заради дефицитите на сурово и сухо мляко, поясниха браншовици.
Сладкарският бизнес през последните две години значително се разрасна и след задължителното въвеждане на системата за самоконтрол HACCP постепенно секторът излезе на светло, обясни и Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Според него увеличението на фонд "Работна заплата" заема все по-голям дял при формирането на себестойността на продукцията и тази тенденция ще се запази. Значителен натиск върху цените ще окаже и плоският данък, тъй като средните цени в бранша са под прага от 490 лв.
Цените на сладкарските изделия ще продължат да растат след януари 2008 г. заради горивата, данъците и разходите по внедряване на системите за контрол и качество на продукцията, прогнозира Георги Попов. Инвестициите в сладкарството са значително по-големи от тези в пекарните, където внедряването на евросертификатите изисква по-малки разходи. Затова и част от тези разходи тепърва ще бъдат включвани в себестойността на продукцията, смятат експерти.
Задържането на цените на зърното според браншовиците е измамно и вероятно след празниците то отново ще поскъпне. Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова неотдавна обяви, че цените на пшеницата без ДДС вървят надолу и от 500 лв. са стигнали до 440 лв. за тон. Според Георги Попов сделки по 480 лв. с ДДС са изключително спорадични и мелничарите се снабдяват със скъпо зърно. Цените на брашното обаче са високи и варират от 850 лв. до 960 лв. за тон в зависимост от качеството. Докато хлебопроизводителите купуват от по-евтиното брашно, сладкарите се снабдяват със суровината по 960 лв. за тон, в която има и подобрители.
Сладкарството трябва да преодолява и конкурентния натиск на европейски производители, чиято продукция все по-масово навлиза чрез големите търговски вериги.