"Лагард" пуска бутикови хлебчета за Коледа
Фирмата за хлебни и сладкарски изделия "Лагард" ООД пусна на българския пазар нова серия бутикови хлебчета. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Иво Бонев. Подобен продукт се прави за първи път у нас, като целта е да отговорим на по-претенциозните си клиенти и гурме познавачи, посочи Бонев. Хлебчетата се произвеждат от френски брашна и закваска, разработени в лабораториите на "Големите парижки мелници" (Grands Moulins de Paris).
"Лагард" пуска в търговската мрежа четири вида от новия продукт - паве, хлебче с пшеничен зародиш, със стафиди и орехи и с маслини. "Паве" е традиционният френски хляб със закваска, който отлежава на тесто повече от 24 часа. Той е и най-скъпият от класическите видове във Франция.
Един от най-здравословните хлябове, подходящ за всякакви диети, е обогатеният с житни кълнове. Той съдържа витамини от групата В, цинк, желязо, магнезий и витамин Е.
Хлебчето с орехи и стафиди се консумира самостоятелно на закуска във Франция. То е с повече от 20% съдържание на ядките в него спрямо вложеното брашно. Такъв е процентът съдържание и на гръцки маслини и в другият вид бутиков хляб. Водата при замесването му е частично заменена със студено пресован зехтин, специално произведен за "Лагард" от гръцка фирма в района на Йоанина.
Консумацията на тези хлебчета е част от средиземноморския феномен - балансирано здравословно хранене плюс вино и морска храна, твърдя от фирмата. Цената им у нас е 60 ст. за 100-грамова питка.
Серията стартира официално от началото на седмицата по всички т.нар. топли точки, или магазини с фурни и щандове на "Лагард" във Варна.
Компанията на френския бизнесмен Жорж Лагард работи на пазара в морския град вече девет години. От година продуктите на фирмата се продават и по цялото Черноморие, и в София. Ръстът на продажбите за 2007 г. е около 30%, отчитат от "Лагард". За някои продукти като селския хляб и поничките с крем увеличението на продажбите е рекордно - 600%, посочи изпълнителният директор на фирмата Иво Бонев.