Вносът на консерви продължава да изпреварва износа
И през 2008 г. вносът на консерви ускорено нараства и изпреварва по темпове увеличението на износа, съобщи председателят на съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Тревожната тенденция се наблюдава от началото на 2007 г., когато за една година вносът на консерви се е увеличил с 81 на сто спрямо предходната година, а положителното салдо в консервната индустрия се е свило цели 53 пъти.
За първото полугодие на миналата година в страната са вкарани 58 хил. тона плодови и зеленчукови консерви, което е с 26 хил. тона повече от същия период на 2006 г. В същото време вътрешното производство на консерви е около 166 хил. тона, от които се изнасят близо 100 хил. тона. Основни конкуренти са турските производители, които продължават да дотират земеделието и това се отразява на цялостния експорт. В същото време българските предприятия изпитват остър недостиг от българска суровина. "Основната причина за намаленото производство е суровинната криза, която остава най-големият проблем за цялата хранително-вкусова промишленост", обясни Ламбрев. Затова и предприятията в бранша са започнали активен диалог с министерството на земеделието, което подготвя дългосрочна стратегия за развитието на зеленчукопроизводството и овощарството.
Стратегията е в работен вариант и след като се обработят предложенията на консервните заводи, се очаква тя да бъде приета. "Целта е да се изработи изпълнима програма за действие, която да бъде обвързана с инвестиционните възможности на бизнеса и с очакваното субсидиране от европейските фондове", обясни още шефът на браншовия съюз. По предложение на бранша ще се инвестира в запазване и развитие на традиционни сортове пипер и домати, чиито вкусови качества се приемат добре и имат експортен потенциал. "Българските производители могат да се наложат на европейските и световните пазари не с познатите консерви кетчуп, корнишони или грах, където Унгария и Турция имат добри позиции. Затова ще развиваме старите сортове пипер, които да бъдат приготвяни по стари рецептури", обясни още Ламбрев. До края на годината се очаква да започне активна работа по създаването на организации на производителите, които да усвояват европейските субсидии, заложени с реформата в сектора.