Вносът на биохрани бележи бум през 2008 г.

Вносът на биохрани бележи бум през 2008 г.

Истински бум отчитат вносителите на биохрани за първите шест месеца на годината, съобщи Светла Николова, председател на сдружението "Агролинк", което наблюдава пазара на органични продукти в страната. Очакванията са ръстът на продажбите да достигне поне 30 процента, което се дължи на нарасналото търсене на чистите продукти.
И българският потребител като европееца обръща поглед към продукцията, произведена по естествен път, и това е основната причина за увеличението на продажбите, обясни Николова. Точна статистика за вътрешното потребление обаче на този етап е невъзможно да се направи, тъй като стоките основно се внасят от Европейския съюз и поради общия пазар не се води отчет на тези продажби. Според плана за развитието на българското биоземеделие до 2013 г. поне 3 на сто от предлаганата на пазара продукция трябва да е екологично чиста. Значително трябва да се увеличи и площта на отглежданите култури. Преди две години сертифицираните градини бяха едва 120 хил. дка (0.21% от земеделската земя), като до 2013 г. тази площ трябва да нарасне до 2.3 млн. дка (8 %).
Първите фермери инвестираха основно в производството на етерични култури, ягоди, малини и други култивирани горски плодове или билки. След като програма САПАРД пилотно отпусна субсидии за агроекология, броят на сертифицираните стопани нарасна, разнообрази се и видът на производството им. Днес в страната има сертифицирани градини с домати, краставици, дори с праскови. Реализирани са и редица проекти в животновъдството, които вече предлагат сертифицирано кисело мляко, козе, овче и краве сирене. Производител от Софийско произвежда и българско синьо сирене, което също се изнася.
"Преди осем години хората не подозираха, че биоземеделието ще добие такива размери, а фермерите не можеха да повярват, че ще отглеждат културите без изкуствени торове или пестициди. Екологичната култура на потребителя обаче порасна и производството бележи ръст навсякъде по света", обясни още Светла Николова. В Европа бумът на биохрани започна през 2001 г., когато годишно продажбите растяха с 30%. Тази тенденция сега се измества към САЩ и Канада, където органичното производство набира сила.