Черният хайвер поевтинява
Черният хайвер на дребно се предлага в страната по 2 хил. евро за килограм, докато външните цени в зависимост от качеството надхвърлят 3 хил. евро. Преди две години, когато свободният улов на есетрови риби в Каспийско и Черно море не беше забранен от ООН, естественият хайвер се предлагаше и по 6 хил. долара за килограм.
Поради разликата във вкусовите качества на продукта, добит от развъдници, цените на тази продукция поевтиняха почти двойно. Въпреки това интересът към изкуственото развъждане на есетри продължава и инвестициите в тези стопанства нарастват. В страната действат десетина лицензирани предприятия, като тенденцията е те да нарастват. След откриването на оперативна програма "Рибарство" експерти очакват нарастване на интереса към тази дейност.
Доскоро българските производители изнасяха годишно около 2 хил. тона хайвер. На вътрешния пазар също се предлагат известни количества, но са основно от внос. Потреблението в световен мащаб пък значително намаля заради ембаргото върху есетровия улов.
По нормативни документи рибните продукти в страната отдавна трябва да се продават на специализирани тържища, но подобни бази все още липсват и това се отразява негативно върху маркетинга на продукцията, съобщи и председателят на Националната асоциация по рибарство и аквакултури Николай Кисьов. С изключение на рибната борса в София и Варна, в останалите градове специализирани тържища липсват. След отварянето на програмата по рибарство се очаква бум на инвестиции не само в преработката, но и в маркетинга на рибни продукти, предвиждат експертите в бранша.