Колбасите може да поевтиняват заради суровините

Цените на колбасите леко ще поевтинеят заради новите цени на свинското месо, които българските преработватели договарят с европейските им партньори. Предварителните разчети на фермерите са за близо десетпроцентно поевтиняване, което се дължи на спада в цените на фуражите, съобщи председателят на асоциацията на месопреработвателите в България Костадин Чорбаджийски.
Повече от десет години българските месопреработватели използват вносна суровина заради ограниченото производство на свинефермите, чиято продукция почти изцяло отива за прясна консумация. През последните десет месеца браншът задържа изкупните цени между 2.70 и 2.80 лв. за килограм живо тегло, което осигури стабилност на компаниите, обясни Галя Бъчварова, председател на съюза на свиневъдите. И припомни, че за разлика от други години, когато след празниците потреблението на месо рязко спада, през този януари не е отчетено намаление. Според Бъчварова пазарът вероятно ще реагира през февруари, когато и европейските производители ще обявят офертите за свинското месо, обясни още Бъчварова.
Въпреки оптимистичните прогнози за поевтиняването на суровината част от месопреработвателите отчитат сериозни загуби заради газовата криза, обясни Костадин Чорбаджийски. И допълни, че през миналата седмица за три дни петричкото предприятия "Меско", чийто мениджър е Чорбаджийски, е свило капацитета си наполовина, докато мощностите преминат на захранване с ток. Подобни проблеми са имали и други големи месопреработватели като "Бони оборот" и по-малки компании в Разградско, Пловдивско и Монтанско.
Проблеми на този етап не отчитат единствено предприятията, чиито мощности използват алтернативни горива. "Проблемът с газовите доставки не ни засегна, но заради икономическата криза сме принудени да отложим инвестиционната си програма с няколко месеца", обясни собственикът на "Тандем" Кирил Вътев. Мениджърът предвижда разширяване на предприятията в София и Габрово, където се произвеждат варени и сурово пушени меса.