Стандартите за сирене и мляко се връщат

Стандартите за сирене и мляко се връщат

Стандартите изключват растителни мазнини или други добавки.
Стандартите изключват растителни мазнини или други добавки.
Българското кисело мляко не може да съдържа консерванти, стабилизатори или натурални аромати, а при производството на бяло саламурено сирене сухото вещество и маслеността трябва да надвишават 46%. Това е записано в проектите за българските стандарти за производство на кисело мляко, бяло сирене и кашкавал, внесени вчера от Националната ветеринарномедицинска служба в Българския институт за стандартизация.Млекопреработвателите настояваха за подобни стандарти още преди три години, когато водеха неуспешна битка за премахване на сивия сектор, но тогава администрацията не се задейства. Сегашният проект се внася след поредните протести на млекарите срещу вноса на растителни добавки, които масово се влагат в млечните и месните суровини. Едва след като кампанията срещу некачествените храни се разрасна, ветеринарите поеха инициатива и внесоха проекта за стандартите. Според евроизискванията те не са задължителни, но българските мандраджии настояват те да се спазват, за да се гарантира високото качество на българската продукция.
Според стандартите киселото мляко е краве, овче, козе, биволско или смес, като за производството му се използва само сурово, обезмаслено мляко или сметана. При саламурените сирена сухото вещество и маслеността не могат да бъдат под 46%, е записано в проекта. Подробно са описани както съставът на продуктите, така и изискванията за температура на производство и съхранение, опаковки за готовата продукция и др. Стандартите изключват растителни мазнини или други добавки. Описани са и методите за взимане на проба и изпитването за киселинност, зрялост, масленост и др.Окончателното одобряване на националните стандарти ще стане след обществено обсъждане с представители на млекопреработватели, технолози и други специалисти, обясниха от Института по стандартизация. Допълнително ще се създаде и лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг. Целта е този разпознавателен знак да насочва потребителите към качествените продукти.
Някои от изискванията
Сухото вещество в киселите млека трябва да надвишава 16%
Масленост на саламуреното сирене - не по-малко от 45%
Солта в сиренето не трябва да е над 3.5%, а в саламурата - над 6%
Трайността на кашкавалите не може да надвишава 1 година за продуктите от овче и козе мляко, 6 месеца - от биволско мляко и 10 месеца за останалите