За ягоди и малини се дават допълнителни субсидии

Производителите на ягоди и малини ще получат по 230 евро на хектар допълнителна субсидия, ако продукцията им се преработва в консервни заводи или се замразява в хладилни бази. Целта е да се насърчат инвестициите в отглеждането на плодове, които виреят в екологично чисти региони и са полезни с вкусовите си качества, обясниха експерти от земеделското министерство.
Еврокомисията е разрешила допълнителните субсидии за България и още пет други европейски държави, които имат подходящи климатични условия за това производство. Безвъзмездната помощ се дава още на фермерите в Гърция, Испания, Италия и Словения, като всяка държава разполага с определени площи, за които се отпуска субсидията. Квотата за българските производители е 2400 ха (24 хил. дка) и е изчислена според общия размер на площите с малини и ягоди с доказано производство през предходните три години.
Българските стопани са можели да кандидатстват за допълнителните помощи още през миналата година, но поради недостатъчната информационна кампания средствата не са усвоени. От агроведоството не съобщиха за колко декара е изплатена субсидията (тя се отпуска от декември 2008 г. и продължава до юли 2009 г.). За един декар малини и ягоди, които са изкупени за преработка, стопаните получават по 66 лв. извън 24-те лева преки плащания на площ, които се дават по линия на директните плащания за отглеждана селскостопанска продукция. За стопанската 2007 - 2008 г. тези плащания бяха 24 лв., докато за тази стопанска година те се изчисляват на 28 лв. заедно с националните доплащания, припомниха експерти.
Условието за получаването на тази субсидия е фермерите да имат сключени договори с преработватели. Заводите и хладилните бази също трябва да бъдат одобрени от земеделското министерство. Документите се представят през първите месеци на годината, като до 15 март на всяка календарна година земеделският министър трябва да одобри списъка с кандидатите, които отговарят на условията. От агроведомството уточниха, че списъкът е готов и ще бъде качен на интернет страницата на ведомството <www.mzh.government.bg>.
До миналата година българските производители на домати и праскови също имаха годишна квота за предаване в консервни заводи, за която получаваха по 25.88 евро за тон предадена продукция. Тази преференция обаче беше премахната с въвеждането на реформата в производството на плодове и зеленчуци, която наложи нова система за насърчаване на това производство.
230 евро на ха е размерът на допълнителната субсидия 2400 ха е квотата за българските производители 66 лв. извън директните плащания получават земеделските стопани 28 лв. е размерът на директните плащания за тази година 15 март е датата, до която земеделският министър трябва да публикува списъка с одобрените преработвателни предприятия |