Търговците ще изискват нов стандарт за зеленчуците

Търговците ще изискват нов стандарт за зеленчуците

Търговците ще изискват нов стандарт за зеленчуците
Ако до 2010 г. българските фермери не въведат добрите производствени практики при отглеждането на плодове и зеленчуци, продукцията им няма да бъде приемана от големите търговски вериги и те ще бъдат изместени от сертифицираните чужди стоки. Това прогнозират от международната сертифицираща организация "Муди интернешънъл" по повод въвеждането на новата система за контрол и управление на безопасността на храните GlobalGAP, която се прилага от 2002 г.
Сертификатът указва допустимите количества и вида на изкуствените торове, пестицидите и другите вещества, които производителите трябва да използват при отглеждането на продукцията си. Ако фермерите спазват изискванията на Агенцията за растителна защита, те лесно ще получат съответния сертификат GlobalGAP, обясни зам. управителят на "Муди интернешънъл" Климент Петров. Сертифицирането отнема една година и струва около 2 хил. лв. за площи над 30 ха.
Финансирането остава най-големият проблем за въвеждането на стандарта на местна почва, но според експерти той е преодолим, ако фермерите се сертифицират като група производители. "В съседна Турция масово се прилага груповото сертифициране и затова там вече са издадени 12 хиляди подобни разрешителни. В България те са едва десетина и ако искат да излязат на европейските пазари, компаниите трябва да се активизират", обясни Климент Петров.