Ветеринари ще проверяват търговците при пакетиране на месото
Складове и хладилни бази, които преработват или опаковат продукти от животински произход, вече ще се регистрират освен от здравните инспектори и от Националната ветеринарномедицинска служба. Това гласи съвместно решение на Министерството на здравеопазването и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) по повод зачестилите случаи на оводняване на продукцията, за да тежи.
Ветеринарите ще регистрират всички търговски обекти, където се препакетират или обработват меса, колбаси или млечни продукти като транжорни, магазини на дребно и др. Причината е, че при препакетирането търговците са започнали да наливат вода, желатини и други съставки, за да увеличават грамажа, обясниха експерти. При проверката от здравните служби това не може да се установи, защото в магазините на дребно те инспектират само храни от неживотински произход.
След регистрацията ветеринарните инспектори ще придобият правото да отнемат разрешителните на такива обекти при неспазване на изискванията, обясниха от ветеринарната служба.
Само в столицата в момента работят 130 подобни транжорни. Въпреки че по закон тези обекти са длъжни да имат система за самоконтрол, допълнителните инспекции ще премахнат злоупотребите, обясни генералният директор на НВМС Йордан Войнов.