Конфликтите за цената на гроздето се изострят
От неделя лозарите започнаха протести срещу ниските изкупни цени на гроздето, които не могат да покрият разходите им за производство. През миналата година изкупуването вървеше по 70 ст. - 1 лв. за килограм според сорта и качеството, докато цените тази година се движат под себестойността им от 12 до 40 ст., сигнализираха производители. Заради ниските цени голяма част от реколтата може и да не стигне до винзаводите, а да се преработва в домашни условия.
От лозаро-винарската камара предупредиха за проблема още преди месец, когато стана ясно, че заради свитото потребление и слабия износ винзаводите са препълнени с непродадена стока и не разполагат с оборотни средства за новото грозде. Проблемът се изостря и от факта, че годината беше благоприятна за лозарството и реколтата е добра, но пазарът е замрял. "В Брестовица почти не берат гроздето, защото никой не го купува. Грехота е продукцията да остане по полето, но хората са в безизходица", оплакаха се производители.
Преди два дни кметове от Сливенско поискаха съдействие от държавата за назряващата криза, която ще доведе много производители до фалит. От земеделското министерство обясниха, че новият шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев се е заел да посредничи между винари и лозопроизводители. Производителите настояват реколтата им да се плаща над 35 ст. за кг, за да покрият разходите си за производство. След разговори с шефове на винарни, които изкупуват в Южна България, Коев е постигнал съгласие продукцията да се изкупува от 44 ст. до 50 ст. в зависимост от качеството и захарността на плода. Подобни уверения са изразили от "Винпром Пещера", "Винпром Хасково" и изба "Стамболово", а също от "Домейн Менада" и винарска изба "Логодаж".Тези цени са възможни само ако лозарите спазват закона за представяне на документи и сертификати за произход на продукцията. В противен случай винпромите не могат да изкупят гроздето, защото ще отиде в сивата икономика, обясниха още от министерството на земеделието.
Представители на винпромите припомниха, че браншът отдавна настоява лозарите да спазват агротехническите мероприятия, така че да отглеждат качествено грозде. "Никога няма да купя сортове, чиито добиви достигат един тон от декар, защото няма да получа виното, което харесват моите клиенти. Затова и повечето колеги инвестираха в нови лозя, за да не зависят от българските лозари", обясни Иван Тодоров, собственик на "Винарска изба Тодоров". Мнението му потвърди и шефката на изба "Вила Любимец" Ани Ташкова, която разчита само на суровина от собствените насаждения.