За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Още от Бизнес

Съдържание от Henkel
Henkel: Разговор в бъдеще време

Съдържание от "Visa България"
*****
НеутралноМинистъра какво се прави на утрепан. Има регламент на ЕС 852/2004г. който дава такова право. Ето какво пише в този регламент:
"Настоящият регламент се прилага за всички етапи на производството, преработката и разпространението на храни, както и за износа, и без да се накърняват по-специфичните изисквания, отнасящи се до хигиената на храните.
2. Настоящият регламент не се прилага за:
а) първично производство за лична употреба в домашни условия;
б) домашно приготвяне, обработване или съхранение на храни за лична консумация в домашни условия;
в) директната доставка от производителя на малки количества първични продукти до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно, директно снабдяващи крайния потребител;
г) събирателни центрове или цехове за щавене, които попадат под определението за предприятие за храни само защото преработват суровина за производството на желатин или колаген.
3. Държавите-членки приемат в рамките на националното си законодателство правила, регулиращи дейностите, посочени в параграф 2, буква в). Тези национални правила гарантират постигането на целите на настоящия регламент."
Има и подготвена наредба, но обнародването и се бави вече 4 години. Лобито на преработвателните предприятия е явно много силно. адхфдхешс
*****
НеутралноУважаеми фермери, дано по-скоро да се узакони тази дейност. Няма нищо по-вкусно от натурални домашни продукти. А за да знаем къде да ви намерим, си направете уебсайт и линкове към всякакви зелени, гурме, туристически и т.н. страници.
Тъпата майна
Рейтинг: 1309 НеутралноСайтовете са най-лесната част. Малко по-либерален, а същевременно и контролируем да е пазарът. Много малки (и чисти) производители в момента са силно извън закона заради измислените изисквания, които просто убиват малкия бизнес. Тук в квартала от време на време идва един дядо от близките села, който носи по някой друг литър хубаво мляко. Да ви кажа - като изключим Хармоника (био млякото на Малеева), няма нищо общо с всичко, което можеш да си купиш от магазина. С разликата, че е малко по-евтино дори.
Това мнение е дело на една тъпа майна*****
НеутралноПазара ще се напълни с боклуци
BG фермите са далеч от швейцарските
bg
Рейтинг: 105 НеутралноБГ фермите са далече от швейцарските и поради тази причина.С либерализацията на пазара на мляко, на бг фермите се отваря пътя да станат като швейцарските.Бг фермерите са не по-малко работливи от западните си колеги.
Само Левски
Рейтинг: 636 НеутралноМИНИСТЪРА Е ПОДЛОГА НА ЕДРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. НЕГО НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ДРЕБНИТЕ ФЕРМЕРИ. ВАЖНО Е ДА ПРИБЕРЕ КОМИСИОННАТА ОТ ДАНОН И КОМПАНИЯ.
Един Градинар
Рейтинг: 766 НеутралноДа можеш да продаваш продукта на труда си свободно е изконно човешко право. Другото са номера на едрата корпоративна мафия. Да живее дребния честен бизнес!
Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!*****
НеутралноКъм GG.
Преди близо 4 г. когато се подготвяше първия вариант на НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПЪРВИЧНО ПРОИЗВОДСТВО И ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД При нас пчеларите се вдигна много шум, че там отново се опитваха да ни отрежат достъпа до малките обекти за търговия на дребно, както и да ограничат количествата, които можем да продаваме сами. Другото при търговците и преработвателите. Същите се опитваха да убедят обществото, че видете ли ако се намери от проверяващите органи некачествена продукция, то магазинчетата ще понесат такива санкции, че ще фалират. Точно в този момент от комисията за защита на потребителите заедно с НВМС направиха проверка за качеството на меда точно на преработвателните предприятия предлаган в търговската мрежа. Е оказа се че това което се предлага е всичко друго, но не и мед. И какво мислите, че бяха санкционирани ли?Или продукцията беше изтеглена от търговската мрежа? Напротив. Същите тези предприятия бяха "Повишени" и получиха правото само те да изнасят българския мед. Извода оставям на вас.
Фермера няма интерес да предлага некачествена продукция. Неговия интерес е да предложи високо качество на разумна цена и по този начин да си изгради един добър пазар и съответно да получи подобаваща отплата за не лекия труд, който е вложил.
*****
НеутралноНяма такива проблеми в Англия. Наскоро имаше статия в Daily Mail и изглежда цялата бюрокрация е, няколко визити от здравен инспектор за да приключи лицензирането, необходимо ако малък производител иска да продава на магазини. Ето я статията:
nsioner-selling-boxes-eggs-week-village-shop-inter rogated-Defra-hen-inspector.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1226886/Pe
Успех на всички малки производители!
*****
ГневноЗа дребния бизнес няма живот при това правителство! Години къртовски труд ще отиде по дяволите заради простотиите им.
*****
НеутралноПървично производство е определено в Член 3(17) на Регламент (EC) No 178/2002:
‘Първично производство’ означава производството, размножаване или отглеждане на първични продукти, включително събиране, доене и производство на животни преди клане. То също включва ловуване и риболов и събирането на диви продукти.
В допълнение, Анекс I, Част A, точка I(1) на Регламент (EC) No 852/2004 постановява, че първично производство включва следните свързани операции:
• Транспортът, съхраняването и обработване на първично продукти на мястото на производство, при условие че нова не изменя съществено тяхното естество;
• Tранспортът на живи животни, където това е необходимо за постигане целите на този Регламент; и
• В случая на продукти от растителен произход, рибни продукти и дивеч: транспортни операции за доставка на първично продукти, естеството на които не е било съществено променено, от мястото на производство до предприятие.
Първично производство е термин за описване дейности във фермата или на подобно равнище и включващо inter alia:
• Производство, размножаване или отглеждане на растителни продукти такива като зърно, плодове, зеленчуци и билки, както и техния транспорт в рамките на фермата и съхраняване и обработване на продукти (без значително изменение на тяхното естество) и техния транспорт до предприятие.
• Производство, развъждане и отглеждане на произвеждащи храна животни във фермата всяка дейност , свързана с това, както и транспортът на произвеждащи месо животни до кланицата или транспортът на животни между ферми.
• Производство, развъждане и отглеждане на охлювиs във фермата и техния възможен транспорт до преработващо предприятие или до пазар.
• Доенето и съхраняването на мляко във фермата.
• Производството и събирането на яйца в помещенията на производителя, но не операции по пакетиране на яйца.
• Риболов, обработване на рибни продукти (без изменяне значително на тяхното естество) на борда на кораби (освен кораби хладилници и заводи) и техния транспорт до първото предприятие на сушата.
• Производство, развъждане, отглеждане и улов на риба в аквакултурови ферми и техния транспорт до предприятие.
• Производството, развъждане, отглеждане и събиране на живи двучерупкови молюски и техния транспорт до център за експедиция.
• Ловуване, убиване и изкормване на –място на дивеч, и транспортът на дивеч до предприятие за обработване на дивеч.
• Събирането на гъби, ягодоподобни, охлюви в дивата природа и техния транспорт до предприятие.
Забележки по първично производство:
• Центрове за пакетиране на яйца: в съответствие с определенията и изискванията на новите правила за хигиена на храна, пакетиращи центрове за яйца (даже когато са разположени във фермата за производство) не се считат първично производство. Обаче, въздействието на новите правила да хигиена на храни върху центрове за пакетиране на яйца е ограничено, тъй като одобряването на пакетиращи центрове за яйца и прилагането идентификационна маркировка към яйцата се регулира в регламенти за продажба на яйца.
• Млекосъбирателни центрове: следo като веднъж сурово мляко е било събрано от фермата, продуктът напуснал равнището на първично производство. Млекосъбирателни центрове, където се съхранява сурово мляко след събиране от ферма и преди изпращане за млекопреработвателно предприятие, трябва поради това да бъде одобрен от компетентния орган.
• Мед: всички дейности по отглеждане на пчели трябва да бъдат считани като първично производство. Това включва отглеждане на пчели, събирането на мед и опаковането и/или разфасовано опаковане в помещения на гледача на пчели. Други операции извън помещения на гледача на пчели (пр. опаковане/разфасовано опаковане на мед) не могат да бъдат считани за първично производство.
• Дивеч: първично производство спира когато дивеч [освен дивеча, който попада по национални правила в изпълнение на Член 1(2)(c) на Регламента] пристига в предприятие за обработване на дивеч. Това означава, че събирателни центрове за дивеч (където ловуван дивеч се събира и пази преди да бъде транспортиран до предприятие за обработване на дивеч) попадат под термина “първично производство”.
• Кораби хладилници и заводи: обработването, съхраняване то и транспортът на рибни продукти на борда на кораби хладилници и заводи не се покриват от термина “първично производство”.
Още по въпроса: http://www.pkv-bg.com/2009/12/hrani-1.html
*****
НеутралноДо коментар [#5] от "bg":
Само искам да те допълня за Швейцария (имам преки наблюдения) - че там кравите са къпани , фризирани, демек разчесани, опашките им вързани (за да не се пляскат по вимето), същото измито - перфектно. Изобщо на швейцарците им плащат за да се занимават със селско стопанство и да поддържат традицията си. Гледам, обаче, нашите крави - на селото на родителите ми. Мръсни, кални, верно на свободна паша, но в толкова мръсотия ги гледат, че ме е гнус да си купя мляко от тях..Ходят по улиците, серат, без извинение, пред вратите на хората - дивашко отношение към животните, а и хората, които ги гледат са потънали в мръсотия, в кравешки тор, смърди, мухи и т.н...
Читател
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#12] от "Малта":
Как досега е просъществувало българското село през вековете? Прав/а сте, когато правите сравнение с швейцарците, но освен манталитет на стопаните, това е и държавна политика. Тук кога точно през последните 20 години на някого му е пукало за дребните фермери, кравите им и продукцията им?