Натискът върху малките се засилва

Натискът върху малките се засилва

"През тази година големите хотелиери водят изключителна агресивна политика за привличане на туристи през лятото, заради което и цените им са много ниски"
Стоян Манлиев, собственик на няколко семейни хотела в Родопите
Опитите за привличане на туристи през лятото в големите курорти и агресивната ценова политика на хотелите все повече притесняват собствениците на къщи за гости и семейни хотели, показва допитване на "Дневник".
Въпреки че на практика предлагат различен продукт, собствениците на малки хотели, развиващи селски и алтернативен туризъм, твърдят че "им крадат туристи" с "дъмпингови цени".
"През тази година големите хотелиери водят изключителна агресивна политика за привличане на туристи през лятото, заради което и цените им са много ниски", казва Стоян Манлиев, който е собственик на няколко семейни хотела в Родопите. По думите му в момента в Пампорово има и цени от 20-30 лева на вечер в апарт-хотели, което си е "откровен дъмпинг".
"Това, което неминуемо се случва, е, че всички големи хотели предлагат през лятото цени за къщи за гости", твърди и председателят на асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. По думите му тази година се е стигнало до "абсурдна ситуация", при която хотели с 3 и 4 звезди в големите курорти предлагат цени, съпоставими в тези на семейните хотели.
Проверка сред оферти, подадени през туроператори, показва, че настаняването в Банско, Боровец и Пампорово започва от 25-30 лв. Толкова вървят и тези в малките курорти. "Тази политика всъщност изразява отчаянието на големите хотели", смята Любомир Попйорданов.
Според него вероятно ще има ефект от тази политика за малкия бизнес, но добрите места за настаняване няма да пострадат сериозно от "натиска на големите". "Те не предлагат непременно комфорт, но залагат на автентична кухня и любезност, все неща, които няма как да бъдат осигурени от другите", смята още той.
Според Стоян Манлиев неминуемо малките хотели ще се наложи да разнообразят пакетите си, залагайки повече на кулинарен туризъм. По данни на асоциацията за алтернативен туризъм през тази година като цяло хората практикуват по-краткосрочни пътувания в планината, което води и до по-ниска заетост на местните хотели.