Скандалът "Соя в "Стара планина" отказва производители и потребители от стандарта

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Васил Дакев
    Васил Дакев
    Рейтинг: 870 Неутрално

    Прибързаните присъди,раздадени от земеделския министър е стил в управлението на ГЕРБ.Рейтинга на този министър е един от най-високите именно поради тази "борба".Такива приб ързани присъди издава и моралния съдник на обществото Цветанов.

  2. 2 Профил на silent step
    silent step
    Рейтинг: 163 Неутрално

    Че като нямате свестни лаболатории за контрол за какви стандарти говорите? Или пак в бързаницата слагате каруцата пред коня както в много други сектори.

  3. 3 Профил на email
    email
    Рейтинг: 163 Неутрално

    Ами май всички се заразиха от медийните пишман акции на МВР. И тука така, голям медиен сканал за тоя дето духа... и всичко можеше да бъде спестено, ако първо се бяха убедили в резултатите и след това да приказват.

  4. 4 Профил на yavooor
    yavooor
    Рейтинг: 799 Неутрално

    Няма такова нещо като "санитарен минимум" за соя в колбас "Стара планина". Там соя не трябва да има изобщо. Това са платени материали, писани от платени журналисти и пускани за моделиране на общественото мнение.

  5. 5 Профил на redhot
    redhot
    Рейтинг: 138 Неутрално

    Истината е, че дори фирмите да искат да спазват стандарта( а те май не искат) ще им е доста трудно. Първо - месото от животните в България не стига за колбасите и затова е изцяло внос. Второ- соята е основна съставка за фуражите( у нас също). Най- лошото е, че над 90% от соята е Генно Модифицирана, а затова никой не говори. ГМО е вече голям проблем за здравето на хората, но и затова никой не говори. Когато си купувате месо, изобщо не е сигурно, че при лабораторен анализ, няма да покаже наличие на соев протеин( генно модифициран разбира се- поне в 90% от случаите).

  6. 6 Профил на luben
    luben
    Рейтинг: 116 Неутрално

    според мен, ако фирмите не съдят държавата за това което стана, всичко е нагласено и са в кюпа заедно. това супер много им навреди, и ако не е вярно че има соя и боклуци вътре, няма как да го преглътне нито един нормален бизнесмен.

  7. 7 Профил на 077888888888
    077888888888
    Рейтинг: 334 Гневно

    Миро = Мърша ?

    Що е то?

    Браво. Познахте..

    Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
  8. 8 Профил на dreamer
    dreamer
    Рейтинг: 823 Неутрално

    Да му мислят месопреработвателите. Само ще загубят като се опитват да компрометират стандарта. Българските потребители вече започнаха да се усещат. Ще обръщат внимание на качеството все повече. Ако министъра иска да помогне да осигури свобода на пазара и те мошениците сами ще си отпаднат.

    Отделете време навреме.
  9. 9 Профил на daniele
    daniele
    Рейтинг: 605 Неутрално

    А ЕТО КАКВО ОСТАНА ЗАД КУЛИСИТЕ:

    http://eufarmers.blogspot.com/2010/10/blog-post_24.html

  10. 10 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 652 Неутрално

    Защо трябваше да се открива топлата вода? Имаше си БДС и там беше казано кой краен продукт от какви суровини се прави . Суровините за да се влагат на кави параметри да отговарят. Тогава каймата и колбасите си бяха такива каквито трябва да бъдат. В халите или месарницата миришеше на пресни колбаси с великолепен вкус. Като се минеше покрак хлебарница миришеше на хляб , защото се правеше пшенично брашно не се ронеше и държеше по седмица без да мухляса.. Това искам да се върне , а не разни измислени неща които да са повецхе в интерес на производителя , а не на потребителя . И ако някой го направи ще съм му фен за цял живот. И накрая искам да попитам какда познаем че продуктът който е минал термична обработка е произведен по стандарт "Ст.Планина" Може би ще ни сервират и етикета?

  11. 11 Профил на stesot
    stesot
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Гафът на министъра е ясен- просто не ми се коментира. Притеснява ме обаче поведението на месопреработвателите. Вместо да осъдят Министерството на земеделието и храните за загубити, които са понесли - тихо се одръпнаха и заявиха, че случаят е приключен. Производството на "Стара планина" представлява малък процент от основното им производсво и ако тръгнат да съдят МЗХ, то познайте какво ще им се случи- масови проверки от ДВСК, НАП, Инспекция по охрана на труда, Съюз на потребителите и бог знае още кой. Защото у нас, който не слуша, държавата може много бързо да го съсипе, пък ти отивай след това я съди ако искаш и в Страсбург. И ето защо гафовете на министрите ще продължават, защото практически никой не може да се противопостави на властимащите. Между другото - какво стана с "Дупетата".

  12. 12 Профил на napbon
    napbon
    Рейтинг: Неутрално

    Точно тоя казус е маловажен. Потребителите на Стара Планина били 5%.
    Да погледнем другите съставки. Месото. Дето е и в Стара Планина и в останалите със соя.
    Ако то е десетгодишно замразено, ако съдържа карантия, жили, опашки, вимета, телешки пениси, рога и копита, сланина, то никакви ограничения не го хващат. Тия неща Найденов не ги е забранявал.
    Соята е най-белият кахър. Тя е диетична съставка. Дори като ГМО. (противниците на ГМО се хващат не за вредност на самия продукт, а заради почвата под него).
    Аз бих ял само продукти от соя, ако не бяха на цената на месото. Хем вегетарианска диетична кухня, хем на вкус добра.

  13. 13 Профил на badboy
    badboy
    Рейтинг: 116 Неутрално

    Асоциацията на месопреработвателите отчете, че доверието в "Стара планина" е "спаднало рязко", а фирми започват да се отказват да произвеждат по него...
    .... но цените се запазват същите....

  14. 14 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 815 Неутрално

    Глупаво е да се използва PCR като критерий за наличие на даден продукт, защото по такъв начин дори една молекула ДНК от соя случайно да е попаднала там, резултатът ще е положителен.
    Такива анализи се правят само на белтъци. Ако се използва PCR-метод, то тогава в неговата разновидност RT-PCR, но оборудването е много по-скъпо и само много добри специалисти могат да установят исканите параметри, но едва ли Министерството може да си го позволи. Последният метод дава точна количествена преценка за съотношението на два вида мРНК, но не и за съдържанието на транслирания от тях белтък. Така, че единствено на ELISA и другите методи за оценка на белтъците може да се вярва.....

    кой ги консултира в министерството на земеделието много ми е интересно? Бива ли такова обсолютно неразбиране на проблема?

    un buen dia empieza con un solo rayo
  15. 15 Профил на Ændil
    Ændil
    Рейтинг: 116 Неутрално

    Е то такава беше целта - да няма една марка която да се знае че е добра и с контрол.
    Измамниците пак победиха.
    Някой съмняваше ли се в обратното?

  16. 16 Профил на epoc
    epoc
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#12] от "napbon":

    Виж сега. Соята е ГМО, в което е направена една модификация - да е устойчива на един точно определен пестицид, произвеждан от Монсанто. Излишно е да ти казвам, че и почти 100% от ГМО соята се произвежда пак от Монсанто, или по негов лиценз. Друг вид ГМО соя просто няма на пазара. В щатите 91% от соята е ГМО. Въпросния ген е вкаран от тази бактерия http://en.wikipedia.org/wiki/Agrobacterium , която при нормални обстоятелства не попада в храната ни. Е, как да кажеш в такава ситуация, че соята е полезна (или поне безвредна), при положение, че не знаеш каква точно соя попада в твоята хранителна верига или в тази на животното? Ето ти една много хубава статия за последствията от хранене на лабораторни животни с генно модифицирана соя - третото поколение е стерилно http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html .

    Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
  17. 17 Профил на epoc
    epoc
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Проблемът със "Стара планина" е, че като беше анонсиран стандартът, се говореше че това ще бъдат едва ли не екологично чисти продукти без консерванти и с намален срок на годност. Крайния резултат обаче са скъпи продукти с ужасни вкусови качества, бъкани с консерванти. Мисля следващия път като мина през магазина да направя една фотогалерия, която да пусна тук с реални снимки на етикетите. За пример видях една кайма (цитирам по памет) - натриев ацетат, натриев цитрат, аскорбинова киселина (това поне е витамин С), имаше и консерванти. И това на цената на месото, от което е произведена. Е, въпроса е, защо да купуваш такава кайма на такава цена, като вместо нея можеш да си купиш месото? Ако стандартът е просто да пишем всички съставки на етикета, по-добре тогава всички стоки да са "Стара планина" и да се приключи.

    Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #