За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Васил Дакев
Рейтинг: 870 НеутралноПрибързаните присъди,раздадени от земеделския министър е стил в управлението на ГЕРБ.Рейтинга на този министър е един от най-високите именно поради тази "борба".Такива приб ързани присъди издава и моралния съдник на обществото Цветанов.
silent step
Рейтинг: 163 НеутралноЧе като нямате свестни лаболатории за контрол за какви стандарти говорите? Или пак в бързаницата слагате каруцата пред коня както в много други сектори.
email
Рейтинг: 163 НеутралноАми май всички се заразиха от медийните пишман акции на МВР. И тука така, голям медиен сканал за тоя дето духа... и всичко можеше да бъде спестено, ако първо се бяха убедили в резултатите и след това да приказват.
yavooor
Рейтинг: 799 НеутралноНяма такова нещо като "санитарен минимум" за соя в колбас "Стара планина". Там соя не трябва да има изобщо. Това са платени материали, писани от платени журналисти и пускани за моделиране на общественото мнение.
redhot
Рейтинг: 138 НеутралноИстината е, че дори фирмите да искат да спазват стандарта( а те май не искат) ще им е доста трудно. Първо - месото от животните в България не стига за колбасите и затова е изцяло внос. Второ- соята е основна съставка за фуражите( у нас също). Най- лошото е, че над 90% от соята е Генно Модифицирана, а затова никой не говори. ГМО е вече голям проблем за здравето на хората, но и затова никой не говори. Когато си купувате месо, изобщо не е сигурно, че при лабораторен анализ, няма да покаже наличие на соев протеин( генно модифициран разбира се- поне в 90% от случаите).
luben
Рейтинг: 116 Неутралноспоред мен, ако фирмите не съдят държавата за това което стана, всичко е нагласено и са в кюпа заедно. това супер много им навреди, и ако не е вярно че има соя и боклуци вътре, няма как да го преглътне нито един нормален бизнесмен.
077888888888
Рейтинг: 334 ГневноМиро = Мърша ?
Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.Що е то?
Браво. Познахте..
dreamer
Рейтинг: 823 НеутралноДа му мислят месопреработвателите. Само ще загубят като се опитват да компрометират стандарта. Българските потребители вече започнаха да се усещат. Ще обръщат внимание на качеството все повече. Ако министъра иска да помогне да осигури свобода на пазара и те мошениците сами ще си отпаднат.
Отделете време навреме.daniele
Рейтинг: 605 НеутралноА ЕТО КАКВО ОСТАНА ЗАД КУЛИСИТЕ:
.html
http://eufarmers.blogspot.com/2010/10/blog-post_24
naskom44
Рейтинг: 652 НеутралноЗащо трябваше да се открива топлата вода? Имаше си БДС и там беше казано кой краен продукт от какви суровини се прави . Суровините за да се влагат на кави параметри да отговарят. Тогава каймата и колбасите си бяха такива каквито трябва да бъдат. В халите или месарницата миришеше на пресни колбаси с великолепен вкус. Като се минеше покрак хлебарница миришеше на хляб , защото се правеше пшенично брашно не се ронеше и държеше по седмица без да мухляса.. Това искам да се върне , а не разни измислени неща които да са повецхе в интерес на производителя , а не на потребителя . И ако някой го направи ще съм му фен за цял живот. И накрая искам да попитам какда познаем че продуктът който е минал термична обработка е произведен по стандарт "Ст.Планина" Може би ще ни сервират и етикета?
stesot
Рейтинг: 5 НеутралноГафът на министъра е ясен- просто не ми се коментира. Притеснява ме обаче поведението на месопреработвателите. Вместо да осъдят Министерството на земеделието и храните за загубити, които са понесли - тихо се одръпнаха и заявиха, че случаят е приключен. Производството на "Стара планина" представлява малък процент от основното им производсво и ако тръгнат да съдят МЗХ, то познайте какво ще им се случи- масови проверки от ДВСК, НАП, Инспекция по охрана на труда, Съюз на потребителите и бог знае още кой. Защото у нас, който не слуша, държавата може много бързо да го съсипе, пък ти отивай след това я съди ако искаш и в Страсбург. И ето защо гафовете на министрите ще продължават, защото практически никой не може да се противопостави на властимащите. Между другото - какво стана с "Дупетата".
napbon
Рейтинг: НеутралноТочно тоя казус е маловажен. Потребителите на Стара Планина били 5%.
Да погледнем другите съставки. Месото. Дето е и в Стара Планина и в останалите със соя.
Ако то е десетгодишно замразено, ако съдържа карантия, жили, опашки, вимета, телешки пениси, рога и копита, сланина, то никакви ограничения не го хващат. Тия неща Найденов не ги е забранявал.
Соята е най-белият кахър. Тя е диетична съставка. Дори като ГМО. (противниците на ГМО се хващат не за вредност на самия продукт, а заради почвата под него).
Аз бих ял само продукти от соя, ако не бяха на цената на месото. Хем вегетарианска диетична кухня, хем на вкус добра.
badboy
Рейтинг: 116 НеутралноАсоциацията на месопреработвателите отчете, че доверието в "Стара планина" е "спаднало рязко", а фирми започват да се отказват да произвеждат по него...
.... но цените се запазват същите....
rayo
Рейтинг: 815 НеутралноГлупаво е да се използва PCR като критерий за наличие на даден продукт, защото по такъв начин дори една молекула ДНК от соя случайно да е попаднала там, резултатът ще е положителен.
un buen dia empieza con un solo rayoТакива анализи се правят само на белтъци. Ако се използва PCR-метод, то тогава в неговата разновидност RT-PCR, но оборудването е много по-скъпо и само много добри специалисти могат да установят исканите параметри, но едва ли Министерството може да си го позволи. Последният метод дава точна количествена преценка за съотношението на два вида мРНК, но не и за съдържанието на транслирания от тях белтък. Така, че единствено на ELISA и другите методи за оценка на белтъците може да се вярва.....
кой ги консултира в министерството на земеделието много ми е интересно? Бива ли такова обсолютно неразбиране на проблема?
Ændil
Рейтинг: 116 НеутралноЕ то такава беше целта - да няма една марка която да се знае че е добра и с контрол.
Измамниците пак победиха.
Някой съмняваше ли се в обратното?
epoc
Рейтинг: 1366 НеутралноДо коментар [#12] от "napbon":
cally-modified-soy_b_544575.html .
Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....Виж сега. Соята е ГМО, в което е направена една модификация - да е устойчива на един точно определен пестицид, произвеждан от Монсанто. Излишно е да ти казвам, че и почти 100% от ГМО соята се произвежда пак от Монсанто, или по негов лиценз. Друг вид ГМО соя просто няма на пазара. В щатите 91% от соята е ГМО. Въпросния ген е вкаран от тази бактерия http://en.wikipedia.org/wiki/Agrobacterium , която при нормални обстоятелства не попада в храната ни. Е, как да кажеш в такава ситуация, че соята е полезна (или поне безвредна), при положение, че не знаеш каква точно соя попада в твоята хранителна верига или в тази на животното? Ето ти една много хубава статия за последствията от хранене на лабораторни животни с генно модифицирана соя - третото поколение е стерилно http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/geneti
epoc
Рейтинг: 1366 НеутралноПроблемът със "Стара планина" е, че като беше анонсиран стандартът, се говореше че това ще бъдат едва ли не екологично чисти продукти без консерванти и с намален срок на годност. Крайния резултат обаче са скъпи продукти с ужасни вкусови качества, бъкани с консерванти. Мисля следващия път като мина през магазина да направя една фотогалерия, която да пусна тук с реални снимки на етикетите. За пример видях една кайма (цитирам по памет) - натриев ацетат, натриев цитрат, аскорбинова киселина (това поне е витамин С), имаше и консерванти. И това на цената на месото, от което е произведена. Е, въпроса е, защо да купуваш такава кайма на такава цена, като вместо нея можеш да си купиш месото? Ако стандартът е просто да пишем всички съставки на етикета, по-добре тогава всички стоки да са "Стара планина" и да се приключи.
Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....