Няма умишлено влагане на соя в подправките и месото за продукти "Стара планина"

На живо
Заседанието на Народното събрание

Няма умишлено влагане на соя в подправките и месото за продукти "Стара планина"

Няма умишлено влагане на соя в подправките и месото за продукти "Стара планина"
Пробите на подправките и месото, влагани в уличените за съдържание на соя продукти "Стара планина" на четирите фирми "Кен", "Унимес", "Сами- М" и "Лалов и Вачев", вече са готови и показват, че производителите на подправки и на месото за колбасите не са влагали умишлено соя. Това съобщиха от националната ветеринарномедицинска служба.
Изследване в Германия по качествения метод PSR на два вида подправки, влагани в продукти на компанията "Сами М", са дали положителна проба. По количествения метод ELISA обаче се е доказало, че тя е под нива от 0,7% и не може да бъде установено точно колко. Пробите от Германия от уличения продукт на "Сами М" обаче беше отрицателна. Директорът на НВМС Йордан Войнов обясни пред "Дневник" разминаването с това, че германската лаборатория не е открила наличие на следи от соя в продукта, но е започнала хидролиза на самата изпратена проба, откъдето не може да се смята и за категоричен резултат. "Въпреки това ние приехме, че е отрицателна", каза още Войнов. 
Eвентуалното замърсяване от подправки обаче би било обяснение за първата положителна проба по качествения метод в България, направена на продукт на "Сами М".
Междувременно ветеринарната лаборатория е изпратила за изследване и месо от свинска плешка, влагано в продукти на "Лалов и Вачев". Това е направено заради хипотеза на самата фирма, че е възможно производителят на месото да го е държал в разтвор със соя, за да повиши теглото му. Пробата също е била положителна по качествения метод, но по количествения е дала резултат под 0,1%, което отново показва замърсяване със соя, а не умишлено влагане. Въпреки това данните потвърждават хипотезата на фирмата, че следите от соя в продукти на "Лалов и Вачев" вероятно са дошли от самото месо.
При останалите две фирми - "Унимес" и "Кен", пробите за соя в подправките са отрицателни, но от тях няма изследвано месо.
Третият вариант за попадането на соя в крайните продукти на четирите преработвателни компании беше то да е дошло от замърсяване на производствените линии на дружествата. За целта беше назначена и проверка от ветеринарния контрол. Резултатите от нея също са готови и показват, че в предприятията и на четирите фирми не са открили съществени нарушения при производството на продукти по стандарта. Имало е обаче дребни пропуски при воденето на документацията, както и при технологичното оборудване.
Земеделският министър Мирослав Найденов е взел решение фирмите да не бъдат санкционирани, защото не са влагали соя умишлено, но ще продължат производството си по стандарта при засилен контрол, казват още от ветеринарната служба.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"