Месопреработватели започват производство на традиционни продукти под независим контрол

Месопреработватели започват производство на традиционни продукти под независим контрол

През 2011 г. компании, членуващи в асоциацията на месопреработвателите, ще започнат производство на месни продукти, които предстои да се регистрират като храни с традиционен характер в ЕС. Те ще се контролират от независим орган и ще бъдат обозначени със специално лого. Това съобщиха от сдружението в сряда.
Утре асоциацията ще представи в земеделското министерство документите на първите шест продукта, чиито наименование иска да патентова в ЕС. Те са видовете луканки- "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна. Следващата седмица пък ще бъде готова и документацията и на други деликатеси - филе "Елена", врат "Тракия", роле "Трапезица" и няколко вида пастърма.
Процедурите по регистрация на защитени наименования в ЕС отнемат години. Първоначално организациите, които желаят такава регистрация, трябва да подадат документи до национален орган, който в България е земеделското министерство. След одобрението им на местно ниво, се изпращат и в ЕС, където се правят допълнителни проверки. Затова и от сдружението са решили да започнат производство, преди да бъде извървяна цялата процедура, която в повечето случаи отнема поне 2 години.
Освен месните деликатеси, България ще кандидатства и за защита и на традиционни млечни продукти - българско кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал. На по-късен етап ще бъдат подадени и документи за някои видове по-малко разпространени продукти като катък, родопски сирена и др.