Лични финанси 4: Зимна приказка с малко градуси

Лични финанси 4: Зимна приказка с малко градуси

Канела, лимон, коледни бисквити и едно пухкаво одеяло по-близо до камината/радиатора/климатика... Когато студът навън ви е отказал от излизане, а все пак ви се пийва нещо, е времето да си изберете любимото питие за зимата. Отличителното е, че то трябва да ви сгрява не само физически, а и да доведе настроение, с което погледът ви да оцветява много сивите, много мрачни дни и много дългите нощи. Всички рецепти са лично опитани и споделени и далеч не ограничават пиенето само вечер след работа. Напротив – стимулират да се освежите в някой неделен следобед с ирландско кафе например. Отдолу са две интересни предложения.

Греяно вино с карамел

Казват, че най-хубавото греяно вино се пие в Австрия след дълго каране на ски. В личната ви кухня можете да си докарате почти толкова приятен аромат и вкус.

Съставки:

1 бутилка вино

По една ч.л. захар за всяка чаша

1 портокал, грейпфрут или лимон

Около 200 мл вода

1-2 пръчици канела или 1 равна кафена лъжичка на прах

джинджифил на върха на ножа

6-7 зърна карамфил

няколко парчета ябълка, круша или дюля

Слагате захарта в голям метален съд на котлона да се разтопи. Когато стане на светъл карамел, заливате с водата (пазете се от горещите пръски). След като карамелът се е разтворил във водата, добавяте изцедения сок от портокала или грейпфрута – може да смесите и от двата. Портокалът дава повече сладост, а грейпфрутът прави виното невероятно ароматно. Лимонът усилва по-киселия му вкус. Добавяте подправките и настъргана кора от цитрусовия плод, може да използвате и готови сушени корички. Оставя се да ври на слаб огън, докато остане горе-долу наполовина, добавят се парчетата ябълка, круша или дюля, дърпате и добавяте виното. Връщате на котлона и оставяте около 5-10 минути да се затопли добре. В никакъв случай сместа с виното не трябва да завира, трябва само да се поддържа гореща.

Употреба: За затопляне, прогонване на настинка, грип и лошо настроение.



Греяно вино с мед

Съставките са същите, но захарта се заменя с по 1 ч.л. мед на всяка чаша.

Водата и сокът от цитрусовия плод се смесват с кората и подправките и пак се оставят на слаб огън, докато станат наполовина. Добавя се виното с другите парченца плодове. При разливането в чашите към всяка се добавя лъжичка мед.

Ирландско кафе

За ирландското кафе има няколко мита – че се разбърква, че се поднася с бита сметана и че може да се подслажда с обикновена захар. Грешно.

Съставки:

40 мл уиски

150 мл прясно сварено кафе

1 ч.л. кафява захар

няколко супени лъжици сметана

Кафето се изсипва в дълбока чаша, в него се разбърква захарта и се добавя уискито. Отгоре внимателно се излива сметаната, която не трябва да се смесва с течността. Пие се през сметаната, без да се бърка. Ако искате оригиналното ирландско кафе, не използвайте бита сметана от спрей, а класическа, с висока масленост, която ще направи капаче върху кафето.

Употреба: С отговорност и наслада.

Грог

Забавната му история идва от британския флот, който, както всички знаят, е почитал рома. Заради пиянството и караниците на моряците обаче един адмирал с прякор Стария грог нарежда вместо чист ром да им се дава разреден с топла вода. Когато някой се сеща вместо вода да слага чай и да добавя лимон, презрението към разредения ром потънало като котва в морето.

Съставки:

по една чаша черен чай за всеки

по няколко супени лъжици ром – зависи колко алкохолно обичате

няколко резена лимон

кафява захар на вкус

Всичко се смесва, а от лимона може да изцедите и сок, вместо да ползвате само резенче. Има и много рецепти за грог с различни подправки – с канела, индийско орехче, джинджифил. Ако черният чай ви се струва с прекалено силен вкус, смесете го с листа градински, хмел или пък някой по ваш вкус.

Употреба: Както ви се харесва, само да е с повечко ром и лимон.