Тест откри несъответствия между обявеното и реалното съдържание на 12 диетични хляба
Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това съобщиха от асоциация "Активни потребители" в четвъртък. Сдружението е направило тестове на 12 продукта в лабораторията на SGS във Варна.
Според изследванията обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете от всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. Занижено е и съдържанието на фибри не само спрямо обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики, казват от асоциацията. Според резултатите средното количество фибри е 1,02 грама на 100 грама, докато при проведен тест в Холандия е 5,1 грама, съобщават още от сдружението.
Според данните и най-високо съдържание на захари е установено в хляб, на чийто етикет е записано, че е за диабетици. Лабораторията е открила и високо съдържание на остатъчна пепел. "Това може да се обясни с влагането на много сол и други добавки като например утайка от кафе, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба", казват от сдружението.
Изследвани продукти
"Нилана"- Деа за диабетици; нискокалоричен 100% ръжен хляб; нискокалоричен "Мюнхен" - ръжено пшеничен хляб
"Добруджански хляб" - Вита силует без брашно с кълнове; Вита силует без брашно с пшеничен зародиш
Pain D'or- пълнозърнести хлебчета - 10 бр., многозърнести хлебчета - 8 бр.
"Савимекс" - Fines ръжен хляб
"Унипек"- 100% пълнозърнест хляб
"Елиаз" - ръжен хляб
"Зърнен тонус" - "Тонус" хляб пшеничен
"МИО"- Органик - типов тост
Очаквайте подробности