Изследване породи съмнения за съдържанието на диетичен хляб

Големи производители на диетичен хляб не обявяват на етикетите си реалното съдържание на продуктите. Разминаванията са за енергийната стойност, процентното съдържание на фибри, соли и захари.
В някои от продуктите са открити високо съдържание на остатъчна пепел, за което се предполага, че се дължи на различни добавки, включително и утайка от кафе, целяща да подобри естетическия вид на хляба.
Това сочат резултатите от второто в България независимо изследване на качеството на храни, проведено от варненската лаборатория SGS по поръчка на асоциацията "Активни потребители". Фирмите, производители на продуктите, отхвърлиха изнесената информация, казвайки, че всичките им продукти са под постоянен контрол.
Изследването е проведено за 12 диетични хляба на 8 фирми - "Нилана", "Добруджански хляб", "Савимекс", "Унипек", "Елиаз", МИО, Pain D'or и "Тракийски хляб", съобщиха от асоциацията. При всички продукти обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете от всички изследвани марки са по-ниски от реално установените.
Занижено е и съдържанието на фибри. Според асоциацията това не е само спрямо обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите средното количество фибри е 1.02 грама на 100 грама, докато при проведен тест в Холандия е 5.1 грама, съобщават още от сдружението. Лабораторията е открила и други разминавания в съдържанието.
Така например в обявен за диетичен хляб е имало високо съдържание на захари, а при други - големи количества остатъчна пепел. "Това може да се обясни с влагането на много сол и други добавки като например утайка от кафе, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба", казват от "Активни потребители".
По закон контролът върху хлебните изделия се осъществява от дирекциите РИОКОЗ към здравното министерство. Те обаче не могат да налагат санкции за чужди изследвания. Глобата за заблуждаваща информация на етикет е между 500 и 1000 лв.
Неофициално от РИОКОЗ съобщиха пред "Дневник", че се правят постоянни изследвания на хранителни продукти и досега такива разминавания не са намирани. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали ще бъде назначена нова експертиза по това изследване.
Същевременно всички фирми, с които "Дневник" успя да се свърже, отрекоха да има разминавания между написаното на опаковките и съдържанието на продуктите им. "Некоректно са представени нещата, произвеждаме всички продукти по утвърдени норми", коментира директорът "Производство" в "Нилана" Наталия Аврамова.
По думите й компанията използва за производството на диетични хлябове австрийски суровини със строг контрол и работи със специалисти по диетология. "Продуктите са изследвани и в Националния център по контрол на общественото здраве", каза още тя. Подобни изследвания се правят и на хлябовете, произвеждани от "Добруджански хляб", съобщиха от фирмата.
"Не може да си обясним тези резултати, данните от опаковките са дадени след изследвания в единствената акредитирана лаборатория - тази по контрол на общественото здраве", съобщи бранд мениджърът на компанията Емил Петров. От добричката фирма "Савимекс" обясниха, че в ръжения им хляб "Финес" няма захари и няма как при тях да има разминаване между действителното съдържание и описаното на опаковката.
Добавиха, че не могат да коментират дали има разминаване при количеството фибри и сол, тъй като няма конкретни данни какво точно е показал тестът за техния продукт. От фирмата обясниха още, че продуктите им се контролират от РИОКОЗ и също се изследват в лаборатория в София. От компанията Pain D'or, чиито продукти също са изследвани, пък обясниха, че използват миксове за производство, внос от Франция, придружени с необходимите сертификати и документи за качество и безопасност.
"На етикетите на пълнозърнестите и многозърнестите хлебчета, произведени от "Пен д'Ор" АД, няма обявена хранителна информация за калорична стойност, съдържание на фибри, сол и захари, които да могат да бъдат изследвани и сравнявани", казват в официално съобщение от фирмата. От МИО, казаха, че могат да коментират информацията най-рано в петък. Софийските "Унипек" и "Елиаз", както и пловдивската "Тракийски хляб" не бяха открити за коментар.
"С това изследване не целим да установяваме нарушения, а да подпомогнем потребителите да правят информиран избор", коментира председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. По думите му в следващите месеци предстои да бъдат направени тестове и на кисели млека и сирена.
Изследвани продукти "Нилана" - "Деа за диабетици"; нискокалоричен 100% ръжен хляб; нискокалоричен "Мюнхен" - ръжено-пшеничен хляб "Добруджански хляб" - "Вита силует" без брашно, с кълнове; "Вита силует" без брашно, с пшеничен зародиш Pain D'or - пълнозърнести хлебчета - 10 бр., многозърнести хлебчета - 8 бр. "Савимекс" - Fines ръжен хляб "Унипек"- 100% пълнозърнест хляб "Елиаз" - ръжен хляб "Тракийски хляб"- "Зърнен тонус" - хляб пшеничен МИО - "Органик" - типов тост |