След години чакане България най-накрая ще има агенция по храните
Парламентът прие окончателно на второ четене без дебати закона за създаване на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Агенцията ще може да заработи, след като законът бъде обнародван в Държавен вестник и влезе в сила, докато първоначално се предвиждаше това да стане още на 1 януари. Гласуването на текстовете започна в края на 2010 г. и това забави създаването на новата институция, която ще обедини Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, част от Националната служба по зърното и фуражите, регионалните здравни инспекции и областните дирекции "Земеделие".
За обединяване на контрола върху храните под една шапка се говори от средата на 90-те години, като периодично различните правителства са обсъждали проекти. В началото на миналата година правителството взе политическо решение за създаване на единния орган и прие стратегия за това.
Агенцията ще контролира дейността на над 140 хил. фирми за производство, преработка и търговия с храни. Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, които ще се следят от регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.
В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи.
Предвижда се министърът на земеделието и храните, съответно на здравеопазването да определя национални референтни лаборатории за изпитване на храните.