Храните продължават да поскъпват на едро

Цените на хранителните стоки на едро се повишиха през тази седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се вдигна от 1.811 пункта миналата седмица до 1.822 пункта в петък, съобщи БТА, позовавайки се на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). След като отбелязаха ценови пикове по Коледа и Нова година, основните храни леко поевтиняха в първата работна седмица на януари.
Захарта поскъпва с 2.1 на сто, до 1.41 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0.8 на сто до 2,61 лева за литър. Брашното тип "500" поскъпва с 2.2 на сто до 0.92 лева за килограм.
Обикновената кайма се продава средно по 4.82 лв. за килограм, а тази, произведена по стандарт "Стара планина", струва 7.60 лв./кг. Кренвиршите тип "Стара планина" се търгуват по 7.37 лв. за килограм.
Кашкавалът "Витоша" поевтинява с 0.2 на сто и се продава по 10.24 лева за килограм. Цената на кравето сирене се повишава с 0.9 на сто, до 4.62 лева за килограм на едро. Яйцата се продават средно по 0.15 лева за брой.
Поевтиняват оранжерийните домати и краставици - съответно с 1.7 на сто до 2,26 лева за килограм и 2.23 на сто по 2,21 лв./кг.
Картофите поскъпват с 4.3 на сто и се продават средно по 0.72 лева за килограм. Цената на зелето се запазва 0.48 лв./кг.
Зрелият фасул поевтинява с 0.4 на сто и се продава средно по 2.26 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава тази седмица с 3.8 процента - до 7,18 лв./кг.
Ябълките се продават средно по 1,02 лев за килограм. Цената на лимоните се повишава с 6.9 на сто - до 1.40 лева за килограм.