Здравното министерство не откри "сериозни нарушения" при диетичните хлябове

На живо
Заседанието на Народното събрание

Здравното министерство не откри "сериозни нарушения" при диетичните хлябове

Проверките на 28-те районни инспекции по опазване на общественото здраве по сигнала, подаден от асоциацията "Активни потребители", са приключили, но в момента се обобщават резултатите. По първоначални данни при проверките не са установени такива тежки нарушения като изнесените от неправителствената организация, казаха инспектори. Това съобщиха от здравното министерство за "Дневник".
"Активни потребители" направи собствена проверка на 12 марки диетичен хляб в началото на януари, които показаха, че обявените енергийни стойности на етикетите са по-ниски от реално установените, има високо съдържание на остатъчна пепел, което асоциацията обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе. Те обявиха още, че е занижено съдържанието на фибри, а най-високото съдържание на захари е било установено в хляб с надпис "за диабетици".
"Не знам защо това изследване се тълкуваше и представяше в посока разминаване, ние искахме да покажем какво има в продуктите", каза Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". По думите му изследването в частната лаборатория е било само за сурови влакнини, а не за влакнини въобще, каквито правят производителите, което вече е "методологически проблем".
По думите му целта на изследването е била потребителите да могат да направят по-информиран избор. От асоциацията не са се запознали с резултатите на здравното министерство.
При регулярните проверки на хлебопроизводители през 2009 и 2010 г. несъответствие в документите са установени при 2% от всички проверени, съобщиха от здравното министерство. Нарушенията били предимно, че не са конкретизирани използваните типове брашно и в състава на продукта не са вписани конкретните подобрители. Несъответствия по отношение на етикетирането са установени при 4% от всички проверени етикети.
Те се изразявали в липса  на минимален срок на трайност и на маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната. Освен това в подобрителите и миксовете за производство на хляб и хлебни изделия имало вложени добавки, които не се съдържат като информация върху етикетите и наименованието на тъмните видове хляб не отговаря на състава им.