Захарта поскъпна с 22% през февруари, олиото и брашното - с рекорден ръст за година (обновена в 17:16 ч.)

Картофите, олиото, брашното и захарта са храните, които са поскъпнали най-силно в последната година, показват данни на Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи търговията на едро. Цената на захарта е скочила с 30% за година, а само през февруари стойността на едро се е увеличила с 22%.
Това е и продуктът с най-силен ръст през февруари, заедно със зелето, чиято цена е скочила с 32% за месец.
За една година олиото е поскъпнало с над 50%, а брашното – с повече от 40 на сто. За месец цените им са се повишили с близо 7 на сто. С 20-30% за година са се увеличили цените на лещата, млечните произведения, рибата и пилетата.
Сегашната цена на захарта е най-високата за февруари през последните пет години, същото е положението и при кашкавала и сиренето. Повишението при млечните изделия е започнало още от средата на миналата година.
Поскъпването на храните е една от причините за инфлацията в България. Само за януари спрямо декември тя беше 0.6%, а на годишна база поскъпването на живота е с 4.5%, сочат данните на НСИ.
Въпреки трайното покачване на олиото и брашното обаче, цената им на едро сега е по-ниска, отколкото е била през февруари 2008 г., посочват от Комисията по стоковите борси.
Яйцата и цитрусовите плодове са стоките, които са поевтинели най-много за една година. Цената на яйцата е паднала с 28%, при плодовете намалението е в рамките на 11-19%.
От плодовете и зеленчуците на годишна база е най-голям скокът в цената на едро на чесъна и картофите - между 60 и 70%. Ябълките, бананите и зелето са поскъпнали с около 12 - 18 на сто. През февруари 2011г. спрямо година по-рано падат цените на оранжерийните домати и краставици, съответно с 4 и 14 на сто.
Цената на бананите и цитрусовите плодове е била най-висока през зимата на 2008 г., когато е имало ценови скок и на международните пазари. От Комисията по стоковите борси посочват, че климатичният фактор води до чести колебания в цените на плодовете както в посока надолу, така и към поскъпване.
Пик на индекса на тържищните цени Повишаването на индекса на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на храните на едро, започнало от началото на годината, през февруари се засилва и приема скокообразен характер, коментира комисията. От ниво 1.845 в началото на февруари след малко повече от четири седмици той достига до 1.986 пункта. Нарастването на индекса за периода е 7.64 процента, а нивото му този месец е много над нивото от същия период на предходните години. Причина са зимното поскъпване на плодовете и зеленчуците, резкия скок на цената на захарта и запазването на възходяща тенденция при олиото и брашното. |