Девет фирми са одобрени за производство на брашно и хляб по стандарт

Три седмици след официалното въвеждане на стандарт "България" за хлебни изделия девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по него. Това става ясно от регистъра на предприятията, воден от агенцията по храните. По информация от пазара засега на пазара са пуснати партиди хляб само на една компания и само в най-големите градове.
Според списъка на агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили две мелници - софийската "София мел" и сливенската "Мелница Сливен 2003". Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа. Други седем компании пък са получили разрешение за производство на хляб с марката "България". Това са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д.Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица. Петте дружества са поискали да произвеждат трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа".
В регистъра на агенцията по храните е и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", както и "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград", които ще произвеждат бял хляб и хляб "Добруджа".
По данни на търговци в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки.
Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.
Според стандартите в годините, в които зърнената реколта и съответно брашното е с по-лошо качество, се допуска влагането на глутен и ензими, както и на други вещества с органичен произход. Такива са например аскорбинова киселина (витамин С), оцетна киселина и др.
Стандартът за хляба е третият, въведен през последната година. Такъв има и за месните и млечните продукти.